Elektroprivreda HZHB preko CROPEX-a želi na EU tržišta

Bez autora
Apr 10 2016

Elektroprivreda HZHB d.d. Mostar želi da u što skorije vrijeme postane član Hrvatske berze električne energije d.o.o. Zagreb i aktivno trguje električnom energijom. Na dva sastanka u Mostaru i Zagrebu krajem marta, CROPEX je predstavio EPHZHB-u osnovne podatke i funkcijske značajke kao i planove poslovanja na nacionalnom, EU i regionalnom nivou jugoistočne Evrope. Također je upoznao EPHZHB s novim pravilnikom o izdavanju energetskih dozvola koji omogućava izdavanje dozvola od Hrvatske energetske regulatorne agencije preduzećima iz BiH i preduzećima iz zemalja Energetske zajednice bez potrebe za osnivanjem preduzeća ili podružnice u Hrvatskoj. Liberalizacijom izdavanja energetskih dozvola hrvatsko tržište električne energije postalo je dostupnije za kupoprodaju na bilateralnom i na organiziranom tržištu električne energije.

Elektroprivreda HZHB preko CROPEX-a želi na EU tržištaElektroprivreda HZHB d.d. Mostar želi da u što skorije vrijeme postane član Hrvatske berze električne energije d.o.o. Zagreb (CROPEX) i aktivno trguje električnom energijom.

Na dva sastanka u Mostaru i Zagrebu krajem marta, CROPEX je predstavio EPHZHB-u osnovne podatke i funkcijske značajke kao i planove poslovanja na nacionalnom, EU i regionalnom nivou jugoistočne Evrope.

Također je upoznao EPHZHB s novim pravilnikom o izdavanju energetskih dozvola koji omogućava izdavanje dozvola od Hrvatske energetske regulatorne agencije preduzećima iz BiH i preduzećima iz zemalja Energetske zajednice bez potrebe za osnivanjem preduzeća ili podružnice u Hrvatskoj.

Liberalizacijom izdavanja energetskih dozvola hrvatsko tržište električne energije postalo je dostupnije za kupoprodaju na bilateralnom i na organiziranom tržištu električne energije.

CROPEX je Bosni i Hercegovini susjedna EU berza električne energije koja je uključena u operativni rad MRC (Multi Regional Coupling) povezanog dan unaprijed tržišta EU-a, čime tržišnim sudionicima BiH otvara dodatnu mogućnost za jednostavnu i efikasnu kupoprodaju električne energije bez kupoprodajnog rizika koje preuzima CROPEX-a kao centralna ugovorna strana u transakcijama.

EPHZHB u potpunosti podržava aktivnosti CROPEX-a sa željom da u što skorije vrijeme postane njegov član i aktivno trguje. EPHZHB kroz saradnju s CROPEX-om vidi mogućnosti za jačanje svoje tržišne pozicije na EU tržištima te daje punu podršku CROPEX-u u nastavku jačanja bilateralnih aktivnosti na povezivanju tržišta električne energije Hrvatske i BiH kao dijela integriranog EU tržišta uz uključenost svih ključnih sudionika i institucija Hrvatske i BiH.

Na sastancima se također razgovaralo i oko relevantnih zakonodavnih okvira Hrvatske i BiH i predvidivom razvoju organiziranog tržišta električne energije u Bosni i Hercegovini.

Sljedeći sastanak planiran je za sredinu aprila 2016. godine u Mostaru.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik