Najjeftiniji je gotovinski kredit, kartice su skupe

Bez autora
Apr 12 2016

Kamatne stope na dinarske keš kredite kreću se u proseku od 11 do 16 odsto na godišnjem nivou dok se na dozvoljeni minus, kreditne kartice i rivolving obračunavaju astronomske kamate. U proseku, one se kreću od 30 do čak 37,66 odsto, koliko se obračunava kamata na dozvoljeni minus u pojedinim bankama. Prema računici, ukoliko podignete keš kredit od 100.000 dinara, sa rokom otplate od 12 meseci i kamatnom stopom od oko 11 odsto na godišnjem nivou, banci ćete na ime kamate platiti ukupno oko 6.000 dinara, odnosno vratićete 106.000 dinara. S druge strane, ako u tom iznosu uzmete dozvoljeni minus, sa prosečnom kamatom od 30 odsto godišnje, banci ćete na ime kamate platiti 30.000 dinara. Sve to pod uslovom da dozvoljeni minus ne pokrijete godinu dana.

Najjeftiniji je gotovinski kredit, kartice su skupeKamatne stope na dinarske keš kredite kreću se u proseku od 11 do 16 odsto na godišnjem nivou dok se na dozvoljeni minus, kreditne kartice i rivolving obračunavaju astronomske kamate.

U proseku, one se kreću od 30 do čak 37,66 odsto, koliko se obračunava kamata na dozvoljeni minus u pojedinim bankama. Prema našoj računici, ukoliko podignete keš kredit od 100.000 dinara, sa rokom otplate od 12 meseci i kamatnom stopom od oko 11 odsto na godišnjem nivou, banci ćete na ime kamate platiti ukupno oko 6.000 dinara, odnosno vratićete 106.000 dinara.

S druge strane, ako u tom iznosu uzmete dozvoljeni minus, sa prosečnom kamatom od 30 odsto godišnje, banci ćete na ime kamate platiti 30.000 dinara.

Sve to pod uslovom da dozvoljeni minus ne pokrijete godinu dana. Ako to učinite za šest meseci, onda ćete banci platiti 15.000 dinara, što je daleko više nego da ste uzeli keš kredit. Zato stručnjaci savetuju da ako već morate da pozajmite novac od banke to bude keš kredit.

- Za tu vrstu pozajmice osetno su manje kamatne stope nego na kreditnim i rivolving karticama i dozvoljenom minusu. A razlog je jednostavan. Naime, kod keš kredita banka zna da je plasirala kredit i tu je ukalkulisala neku kamatu, odnosno svoju zaradu. Kod kartice i dozvoljenog minusa ona je odobrila limit i ne zna da li će i u kom trenutku klijent iskoristiti ta sredstva i u kom iznosu, i zbog te nepridvidivosti zaračunava veću kamatu - objašnjava Dejan Gavrilović iz Udruženja bankarskih klijenata „Efektiva”.

Kod kredita se kamata plaća na glavnicu koja opada. Nasuprot tome, kod revolving kartice ljudi plate obaveznih pet ili 10 odsto određenog dana, a banka naplaćuje kamatu na preostali dug, a reč je o jako visokoj kamati od 22 do 30 odsto godišnje. Osim toga, tu treba uračunati i iznos od oko 3,5 odsto koji banka naplati za podizanje keša na bankomatu sa rivolving karticom.

Ubedljivo najskuplji oblik zaduživanja jeste dozvoljeni minus na koji se obračunava kamata od 22 do 37,66 odsto u pojedinim bankama. Kako je taj raspon izuzetno velik i kod keš kredita, Gavrilović savetuje građane da dobro razmisle i da se dobro raspitaju za uslove koje banke nude.

- Neinformisanost je najveći problem, zato se treba dobro raspitati. Ali svakako, ako se već morate zadužiti, onda je keš kredit najbolja opcija, samo treba izabrati ponudu sa najboljim uslovima - kaže Gavrilović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik