Energetski menadžment startuje u srpskoj industriji

Bez autora
Apr 26 2016

U industriji Srbije počelo je uvođenje sistema energetskog menadžmenta i najpre će biti obuhvaćeni najveći potrošači - kompanije koje troše više od 2.500 tona ekvivalentne nafte, istaknuto je na seminaru „Početak primene sistema energetskog menadžmenta u svim sektorima potrošnje energije u Repbulici Srbiji i obaveze budućih obveznika sistema" u Privrednoj komori Srbije. Unapređenje energetske efikasnosti jedan od važnih elemenata energetske politike Srbije, koji treba da doprinese sigurnosti snabdevanja energijom, povećanju konkurentnosti industrije, podizanju standarda, smanjenju uvozne zavisnosti i smanjenju negativnih efekata sektora energetike na životnu sredinu. Komora je još 2003. godine prepoznala značaj energetske efikasnosti i organizovala veliki broj seminara, predavanja, obuka, međunarodnih skupova i simpozijuma na kojima je sprovođena edukacija, kako privrednih subjekata tako i pojedinaca.

Energetski menadžment startuje u srpskoj industrijiU industriji Srbije počelo je uvođenje sistema energetskog menadžmenta i najpre će biti obuhvaćeni najveći potrošači - kompanije koje troše više od 2.500 tona ekvivalentne nafte, istaknuto je na seminaru „Početak primene sistema energetskog menadžmenta u svim sektorima potrošnje energije u Repbulici Srbiji i obaveze budućih obveznika sistema" u Privrednoj komori Srbije.

Ješa Erčić, direktor Sektora industrije i poljoprivrede PKS istakao je da je unapređenje energetske efikasnosti jedan od važnih elemenata energetske politike Srbije, koji treba da doprinese sigurnosti snabdevanja energijom, povećanju konkurentnosti industrije, podizanju standarda, smanjenju uvozne zavisnosti i smanjenju negativnih efekata sektora energetike na životnu sredinu.

Prema njegovim rečima, Komora je još 2003. godine prepoznala značaj energetske efikasnosti i organizovala veliki broj seminara, predavanja, obuka, međunarodnih skupova i simpozijuma na kojima je sprovođena edukacija, kako privrednih subjekata tako i pojedinaca.

Ješa Erčić je istakao značaj dugogodišnje uspešne saradnje sa Ministarstvom rudarstva i energetike i zahvalio Japanskoj agenciji za međunarodnu saradnju (JICA) koja je finansirala projekat „Studija za uvođenje energetskog menadžmenta u sektorima potrošnje energije u Republici Srbiji“ (2008 - 2011), čime je trasirano uvođenje sistema energetskog menadžmenta u Srbiji.

Privredna komora Srbije, u okviru realizacije projekta „Uklanjanje prepreka za promovisanje i podršku sistemu energetskog menadžmenta u opštinama u Srbiji“ uvešće do druge polovine maja Informacioni sistem za energetski menadžment (ISEM) u svojim objektima u Beogradu.

Na taj način PKS će, uz Mašinski fakultet Univerziteta u Beogradu i UNDP za Srbiju, biti promoter sistema za monitoring potrošnje energije i vode u realnom vremenu. Očekujemo da projekat, koji  realizujemo u saradnji i uz pomoć Programa Ujedinjenih nacija za razvoj u Srbiji, bude podstrek razvoju domaće ponude merne i komunikacione opreme, kao i odgovarajućih usluga u oblasti informacionih tehnologija.

Pomoćnik ministra energetike Miloš Banjac istakao je da je reč o preduzećima koja kao javne službe obavljaju delatnosti u oblasti PTT saobraćaja, energetike, puteva, komunalnih usluga i drugim oblastima. Ta preduzeća imaju obavezu da ministarstvu dostave godišnji izveštaj, koji priprema  energetski menadžer.

Sistem energetskog menadžmenta koji je u Srbiji počeo da se uvodi, predstavlja  novi sistem koji treba da prati potrošnju energije radi uštede.

„Sistem je veoma kompleksan, a predvideli smo da pokrijemo oko 70 odsto ukupne potrošnje energije u Srbiji", istakao je Banjac.

Srbija, u kojoj se troši čak četiri puta više energije po jedinici bruto domaćeg proizvoda nego u zemljama EU, na taj način ispuniće i obaveze prema Evropskoj energetskoj zajednici. Ovaj projekat, na kojem radimo uz pomoć japanskih eksperata, trebalo bi da pomogne industriji da se osvesti po pitanju trošenja energije, rekao je Banjac.

Regulativa je doneta, prvi deo programa obuhvata obuku energetskih menadžera, koji će imati obavezu da izveštavaju ministarstvo o uštedama. Pomoćnik ministra energetike je podsetio da je Srbija donela i Zakon o efikasnom korišćenju energije i dva akciona plana.

Kada je reč o opštinama, u oktobru 2015. je potpisan sporazum o realizaciji projekta "Uklanjanje prepreka za promovisanje i podršku sistema energetskog menadžmenta u opštinama u Srbiji" i planirano je da u projektu barem 30 opština bude podržano u sprovođenju zakonske obaveze uvođenja sistema energetskog menadžmenta i pratećeg informacionog sistema. Predviđen je, takođe, grant od pola miliona dolara za kofinansiranje energetske efikasnosti u 10 opština.

Dekan Mašinskog fakulteta Radivoje Mitrović ukazao je na značaj energetske efikasnosti, koja je imperativ vremena u kojem živimo. Cilj nam je da napravimo funkcionalne energetske sisteme koji troše malo energije, konkurentne na tržištu evropskih zemalja, dodao je Mitrović.

Jasuči Kavano, projekt menadžer JICA rekao je da se u Srbiji uvodi sistem po ugledu na japanski koji se primenjuje od 1979. i izrazio uverenje da će se prilagođeni model uspešno primenjivati u Srbiji.

Ovo je jedan od ključnih momenata za našu industriju, rekao je Ljubinko Savić, sekretar Udruženja za energetiku PKS ističući da je energetska efikasnost  bitna u svakom proizvodnom procesu i da Privredna komora Srbije, informisanjem privrednika, želi da ukaže na značaj uštede energije, kao jednog od najvećih potencijala Srbije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik