Pad nekvalitetnih kredita, a intenzivirano kreditiranje gospodarstva

Bez autora
Apr 27 2016

Sparkasse Bank je u Sarajevu predstavila rezultate poslovanja u 2015. godini uz osvrt na makroekonomske pokazatelje i ostvarenje bankarskog sektora. Prema riječima direktora Sparkasse Bank, banka je u 2015. godini bila primjer kompanije koja pravi pozitivno okružje, a to je upravo ono što treba bh. ekonomija: kompanije koje potiču bh. gospodarski rast snažnom tržišnom aktivnošću i investicijama te šalju poruku stranim investitorima da u BiH postoji prostor za isplativa ulaganja. U prošloj godini je plasirano 516 milijuna KM kreditnog novca. Kreditni portfolij je rastao za pet i pol posto na oko 880 milijuna KM, dok je tržište kredita raslo za oko tri posto. Kao i prethodnih godina, ostvarenu dobit banka je usmjerila u povećanje kapitalne baze - kapital je povećan za 11,2 posto u odnosu na 2014., dok je kapital bankarskog sektora BiH rastao za 3 posto. Bankarski sektor u 2015. je pratio pozitivne trendove u bh. ekonomiji jačanjem kreditne aktivnosti, ali je s 97 milijuna KM dobit sektora niža za 39 posto nego 2014.

Pad nekvalitetnih kredita, a intenzivirano kreditiranje gospodarstvaSparkasse Bank je u Sarajevu predstavila rezultate poslovanja u 2015. godini uz osvrt na makroekonomske pokazatelje i ostvarenje bankarskog sektora.

Prema riječima direktora Sparkasse Bank Sanela Kusturice, banka je u 2015. godini bila primjer kompanije koja pravi pozitivno okružje, a to je upravo ono što treba bh. ekonomija: kompanije koje potiču bh. gospodarski rast snažnom tržišnom aktivnošću i investicijama te šalju poruku stranim investitorima da u BiH postoji prostor za isplativa ulaganja.

"U prošloj godini je plasirano 516 milijuna KM kreditnog novca. Kreditni portfolij je rastao za pet i pol posto na oko 880 milijuna KM, dok je tržište kredita raslo za oko tri posto. Kao i prethodnih godina, ostvarenu dobit banka je usmjerila u povećanje kapitalne baze - kapital je povećan za 11,2 posto u odnosu na 2014., dok je kapital bankarskog sektora BiH rastao za 3 posto", rekao je Kusturica.

Bankarski sektor u 2015. je pratio pozitivne trendove u bh. ekonomiji jačanjem kreditne aktivnosti, ali je s 97 milijuna KM dobit sektora niža za 39 posto nego 2014. Prema Odjeluza istraživanje Erste Group Austrija, oporavak rasta BDP-a od 2,5 posto je najpovoljnija prognoza u regiji jugoistočne Europe, što je velikim dijelom potaknuto oporavkom vanjsko-trgovačkih partnera u Europi.

Ostvarenje srednjoročne prognoze rasta bh.ekonomije od 3-4 posto, ovisit će od političke stabilnosti i dinamike provođenja reformske agende. Izvršni direktor Sparkasse Bank Nedim Alihodžić, iznio je podatak da je Sparkasse Bank u 2015. godini intenzivirala kreditiranje gospodarstva.

Rast kredita pravnim osobama od četiri i pol posto predvođen je kreditima srednjem i malom biznisu te dugoročnim kreditima za investicije koji su rasli sa stopama od oko šest posto, dok su krediti na razini bankarskog sektora FeBiH rasli za dva posto.

Granska struktura kredita pokazuje da su najviše kreditirane trgovina, građevinarstvo i proizvodne djelatnosti. To su upravo oni sektori koji su u 2015. predvodili ubrzani rast BDP-a i gdje banka prepoznaje najveći potencijal za stvaranje nove vrijednosti u realnom sektoru.

U posljednje dvije godine se bilježi blagi pad udjela nekvalitetnih kredita u ukupnim kreditima na 13,7 posto, ali to nije prirodan efekt poboljšanja poslovne klime, nego većim dijelom rezultat izmještanja toksičnih kredita iz nekolicine banaka u bankarskom sektoru. Također, usklađivanje s EU direktivama koje predstoji BiH može znatno promijeniti sliku kada je u pitanju prepoznavanje i tretman nekvalitetnih kredita.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik