Finci, Bugari i Indijci žele "Galeniku"

Bez autora
Apr 27 2016

Tendersku dokumentaciju za kupovinu „Galenike” otkupili su proizvođači lekova „Sofarm” iz Bugarske i „Kadila farm” iz Indije i investicioni fond iz Finske „KJK Kapital”. Rok za otkup dokumentacije je istekao 22. aprila, a zainteresovanost za kupovinu 25 odsto zemunske fabrike lekova pokazale su kompanije koje se do sada nisu pojavljivale kao potencijalni kupci. Kompanija iz Indije ima dosta fabrika lekova po Indiji i Aziji, ali nisu prisutni u Evropi. Ulaskom u „Galeniku” praktično bi obezbedili kartu za evropsko tržište. Firma iz Bugarske je jedan od najvećih proizvođača lekova u toj zemlji, dok kompanija iz Finske poseduje firme u Skandinaviji i na Balkanu. Reč je o investicionom fondu koji kupuje firme iz različitih delatnosti, ulaže u njih i prodaje nakon nekoliko godina.

Finci, Bugari i Indijci žele "Galeniku"Tendersku dokumentaciju za kupovinu „Galenike” otkupili su proizvođači lekova „Sofarm” iz Bugarske i „Kadila farm” iz Indije i investicioni fond iz Finske „KJK Kapital”.

Rok za otkup dokumentacije je istekao 22. aprila, a zainteresovanost za kupovinu 25 odsto zemunske fabrike lekova pokazale su kompanije koje se do sada nisu pojavljivale kao potencijalni kupci.

- Kompanija iz Indije ima dosta fabrika lekova po Indiji i Aziji, ali nisu prisutni u Evropi. Ulaskom u „Galeniku” praktično bi obezbedili kartu za evropsko tržište. Firma iz Bugarske je jedan od najvećih proizvođača lekova u toj zemlji, dok kompanija iz Finske poseduje firme u Skandinaviji i na Balkanu. Reč je o investicionom fondu koji kupuje firme iz različitih delatnosti, ulaže u njih i prodaje nakon nekoliko godina - kaže izvor „Blica”.

S druge strane, kompanije koje su do sada pokazivale interesovanje za partnerstvo sa „Galenikom“, a čija sudbina mora da bude rešena 31. maja 2016, nisu otkupile dokumentaciju.

Kompanije koje su pokazale interesovanje, kako je „Blic“ pisao, jesu američka kompanija „Pari Biomedical“, „Piqur“ iz Bazela, „Džulfara“ i „Pharma Care PLC“. Za kupovinu 25 odsto kapitala „Galenike” zahteva se najmanje sedam miliona evra.

Inače, prema nezvaničnim informacijama, u Vladi razmišljaju da produže rok za dostavljanje prijava za kupovinu „Galenike” na 25 maj. Na taj način se otvara prostor za razgovore sa još nekim kompanijama koje bi imale interes da uđu u „Galeniku”.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik