Pet miliona malim i srednjim preduzećima

Bez autora
May 03 2016

Lokalna vlast u Pančevu je odlučila da se pridruži državnoj akciji "Godina preduzetništva" tako što sa nešto više od pet miliona dinara pomaže malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima da razviju svoj posao.Jedan deo tog novca namenjen je ženskom preduzetništvu, a sve to u skladu je s preporukom NALED-a da lokalne samouprave treba da pomognu pre svega lokalnim privrednicima. Iz Gradske uprave Pančeva najavljuju da će od naredne godine ova vrsta pomoći biti sistematska kroz poseban fond koji će biti osnovan.

Pet miliona malim i srednjim preduzećimaLokalna vlast u Pančevu je odlučila da se pridruži državnoj akciji "Godina preduzetništva" tako što sa nešto više od pet miliona dinara pomaže malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima da razviju svoj posao.

Jedan deo tog novca namenjen je ženskom preduzetništvu, a sve to u skladu je s preporukom NALED-a da lokalne samouprave treba da pomognu pre svega lokalnim privrednicima.

Iz Gradske uprave Pančeva najavljuju da će od naredne godine ova vrsta pomoći biti sistematska kroz poseban fond koji će biti osnovan.

Na prvom ovogodišnjem konkursu za mala i srednja preduzeća i zanatlije u Pančevu dodeljeno je 2,8 miliona dinara bespovratnih sufinasirajućih sredstava za nabavku mašina i opreme.

Taj novac iskoristilo je deset privrednika , a među njima preduzeće "Tamiška" koja se bavi hladnjačarskim poslom, odnosno otkupom  i izvozom voća u Nemačku. Kupljena je nedostajuća oprema za hladnjaču.

"Devedeset osam posto smrznutog voća izvozimo na nemačko tržište. Imamo stalnog kupca, i ovo će nam omogućiti da proširimo posao, zato što ćemo moći da veće kapacitete angažujemo, a samii tim da povećamo količine i da zaposlimo veći broj ljudi", kaže Gordana Ćika, direktorka "Tamiške".

Kozmetički salon Karmen nabavio je zahvaljujući konkursu najnoviji laserski apartat za trajno uklanjanje dlaka koji ne rešava samo estetske nego i medicinske probleme klijenata. To ne bi bilo moguće iz skupih bankarskih kredita.

"Svaka žena preduzetnik bi volela da uspe u ovom poslu i da izađe iz sive ekonomije, ali to ne može 'sopstvenim leđima', zato što kamate su visoke i imamo problem sa neizvesnošću. Ovako kad se dobije subvencija kamata je minimalna i pomoć je dobrodošla", navodi Karmen Dimitrijević, vlasnica salona "Karmen".

Zadovoljna efektima ovog konkursa lokalna vlast namerava da pomoć grada privrednicima bude trajna.

"Da možemo da razmišljamo i o start-apovima, i o preduzećima koja postoje godinu-dve dana, i o onim preduzećima koja su u prethodnom periodu recesije doživela dosta kritičnih momenata gde je došlo do otpuštanja radnika", napominje Jelena Batinić, članca Gradskog veća Pančeva.

Na drugom konkursu koji je u toku million i po dinara namenjeno je podsticanju ženskog preduzetništva u Pančevu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik