Druga rata poreza na imovinu stiže na naplatu 15. maja

Bez autora
May 10 2016

Druga ovogodišnja rata poreza na imovinu stiže na naplatu u nedelju, 15. maja, a obračuna za vou godinu još nema. Ako poslednji dan roka pada u neradni dan, obaveza se pomera za naredni, a tako je ovog puta. Ponedeljak je, dakle, poslednji dan za izmirenje druge rate.U većini opština i gradova ovih dana su zauzeti formiranjem nove lokalne vlasti tako da će se i druga rata, kao i prva, izmirivati prema prošlogodišnjim obavezama za isti period. Obveznike tog poreza to ne treba da čudi pošto opštinske administracije nisu žurile ni kada nije bilo izbora.

Druga rata poreza na imovinu stiže na naplatu 15. majaDruga ovogodišnja rata poreza na imovinu stiže na naplatu u nedelju, 15. maja, a obračuna za vou godinu još nema. Ako poslednji dan roka pada u neradni dan, obaveza se pomera za naredni, a tako je ovog puta. Ponedeljak je, dakle, poslednji dan za izmirenje druge rate.

U većini opština i gradova ovih dana su zauzeti formiranjem nove lokalne vlasti tako da će se i druga rata, kao i prva, izmirivati prema prošlogodišnjim obavezama za isti period.

Obveznike tog poreza to ne treba da čudi pošto opštinske administracije nisu žurile ni kada nije bilo izbora. Rešenja su mahom stizala leti, kao što će i ove godine. Svi su izgledi će po novim rešenjima biti izmirivana pretposlednja ovogodišnja rata poreza na imovinu, koja “pada” 15. avgusta. Ali i bez konačnih rešenja o porezu na imovinu, obveznici nemaju preteranog razloga za brigu jer će novi iznosi poreza biti slični prošlogodišnjim.

Ako poslednji dan roka pada u neradni dan, obaveza se pomera za naredni, a tako je ovog puta. Ponedeljak je, dakle, poslednji dan za izmirenje druge rate.

Kako stvari stoje od opštine do opštine u Vojvodini?

U većim mestima su obveznici na čekanju rešenja za 2016, a isto je i u manjim, mada kod njih ima izuzetaka.

U Kanjiži još čekaju nova rešenja, ali žitelji te opštine su ažurni pa je njih oko 80 odsto već izmirilo prvu ratu na vreme. Stopa je maksimalna – 0,4 odsto od tržišne vrednosti nekretnine. Branislav Terzić kaže da se za stan od šezdesetak kvadrata u prvoj zoni plaća oko 5.000 dinara godišnje.

U Rumi je maksimala stopa nešto manja – 0,33 odsto, ali i broj onih koji redovno izmiruju obaveze – oko 40 odsto. Rešenja stižu na leto. O tome Mileva Kovačević iz opštinske administracije kaže:

– Mi trenutno ažuriramo bazu podataka – navodi ona. – Primetili smo da ima mnogo ostavinskih rasprava koje nisu ispraćene u našoj bazi, tako da sada u podatke unosimo nove prave vlasnike, bilo da se radi o naslednicima ili novim vlasnicima.

Uprkos nižoj stopi, iznos poreza na stan od šezdesetak kvadrata u prvoj zoni takođe je 5.000 dinara kao i u Kanjiži.

Nova rešenja o porezu na imovinu za ovu godinu već dobijaju žitelji Plandišta. Ostalo je da se dostavi oko 20 odsto. Stopa je po zakonskom maksimumu 0,40 odsto od tržišne vrednosti. Po rečima Aleksandra Savkova, sve je ostalo isto kao i lane. Građani to već znaju pa je i to olakšalo postupak. Obaveze na vreme izmiruje čak 80 odsto građana.

Žitelji Plandišta ne samo da će dobiti nova rešenja već će im porez biti i manji trošak, a zbog niže tržišne vrednosti nekretnina. Za stan od šezdesetak kvadrata iz prve zone obaveza za celu ovu godinu kreću se oko 2.500 dinara.

Novosađani će takođe dobiti rešenje na leto. Sada, kao i za druge, i za njih važe za drugu ratu poreza na imovinu stare obaveze i rešenje iz 2015.

Obaveze su stare, ali su zato kazne za neizmirivanje lane menjane, sada su manje. Za građane je bila zaprećena maksimalna kazna od 50.000 dinara, a nakon izmena je 5.000.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik