Biznis ponovo bira centar

Bez autora
May 19 2016

U Srbiji je u prva četiri meseca ove godine osnovano 10.142 preduzetničke firme, 104 više nego u istom periodu lane. Istovremeno, vrata je otvorilo 2.810 preduzeća, tačno četiri manje nego u 2015. godini, podaci su Agencije za privredne registre.U ovom periodu je ugašeno skoro 3.000 manje preduzetnika, dok je iz poslovnog sveta nestalo sedam firmi više. Biznismeni su tokom 2015. godine za adresu poslovanja birali rubne opštine prestonice. Ove godine, međutim, centar je ponovo u modi. Privrednici su favorizovali Novi Beograd. U ovoj opštini je otvoreno 271 preduzeće.

Biznis ponovo bira centarU Srbiji je u prva četiri meseca ove godine osnovano 10.142 preduzetničke firme, 104 više nego u istom periodu lane. Istovremeno, vrata je otvorilo 2.810 preduzeća, tačno četiri manje nego u 2015. godini, podaci su Agencije za privredne registre.

U ovom periodu je ugašeno skoro 3.000 manje preduzetnika, dok je iz poslovnog sveta nestalo sedam firmi više. Biznismeni su tokom 2015. godine za adresu poslovanja birali rubne opštine prestonice. Ove godine, međutim, centar je ponovo u modi.

Privrednici su favorizovali Novi Beograd. U ovoj opštini je otvoreno 271 preduzeće. Sledi Novi Sad, gde je nova adresa 247 firmi, a za njim Stari grad, Zvezdara, Voždovac, Palilula i ostale beogradske opštine.

Sličan je bio izbor i preduzetnika. Na prvom mestu - Novi Sad gde je pokrenuto 711 radnji, Novi Beograd (385), Zvezdara (309) i Čukarica (298). Peti na rang-listi je Kragujevac.

- Opterećeni troškovima poslovanja preduzetnici su spremni da se sele u susedne opštine čim čuju da su negde manje naknade - kaže Dragoljub Rajić iz Mreže za poslovnu podršku. - To naročito važi za Beograd. Nije mu toliko bitno gde se vodi sedište firme, a razlike postoje. Na Vračaru, na primer, ne plaćaju taksu za isticanje reklame.

Među najpopularnijim destinacija ove godine nema nerazvijenih opština. Sve su redom iznad republičkog proseka. Tako da u izboru nisu preovladali eventualni podsticaji države.

Privrednici na Novom Beogradu su lane iskoristili 2,9 milijardi dinara sredstava državnih institucija namenjenih regionalnom razvoju. U Novom Sadu malo više - tri milijarde dinara, a u Starom gradu četiri milijarde dinara.

Prednjače trgovine

Najviše novoregistrovanih preduzeća bavi se trgovinom na veliko. Sledi drumski prevoz tereta, konsultanti, restorani i izgradnja zgrada.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik