Promet na "Beogradskoj berzi" 1,1 milijarda dinara

Bez autora
May 23 2016

Proteklih 5 trgovačkih dana doneli su solidan obim prometa od 1,1 milijardu dinara, čemu su u velikoj meri doprinele državne dužničke hartije. Indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, ojačao je 0,6 odsto na 623,1 poen, premda su pojedine hartije zabeležile pad vrednosti nakon isteka preseka za dividendu. Najprometnija akcija na tržištu bila je Naftna industrija Srbije koja je porasla 2,3 odsto na 635 dinara uz promet od 42,8 miliona dinara. Najveći deo sedmične realizacije NIS je ostvario u samoj jednoj transakciji u četvrtak na ceni od 640 dinara, što je najviša vrednost ove hartije još od kraja oktobra prošle godine. NIS od početka godine beleži rast vrednosti od 5,8 odsto, a trenutna tržišna vrednost kompanije iznosi 103,5 milijardi dinara.

Promet na Beogradskoj berziProteklih 5 trgovačkih dana doneli su solidan obim prometa od 1,1 milijardu dinara (8,7 miliona evra), čemu su u velikoj meri doprinele državne dužničke hartije.

Indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, ojačao je 0,6 odsto na 623,1 poen, premda su pojedine hartije zabeležile pad vrednosti nakon isteka preseka za dividendu.

Najprometnija akcija na tržištu bila je Naftna industrija Srbije (NIS) koja je porasla 2,3 odsto na 635 dinara uz promet od 42,8 miliona dinara.

Najveći deo sedmične realizacije NIS je ostvario u samoj jednoj transakciji u četvrtak na ceni od 640 dinara, što je najviša vrednost ove hartije još od kraja oktobra prošle godine. NIS od početka godine beleži rast vrednosti od 5,8 odsto, a trenutna tržišna vrednost kompanije iznosi 103,5 milijardi dinara (oko 845 miliona evra).

Među prometnijim akcijama bio je i Messer Tehnogas koji je oslabio 15,8 odsto na 8.081 dinar uz promet od 19,5 miliona dinara. Veliki pad cene akcije ovog proizvođača i distributera tehničkih gasova došao je kao posledica isteka preseka za dividendu koji je nastupio u ponedeljak.

Ova kompanija će akcionarima isplatiti dividendu u bruto iznosu od 1.801 dinar po akciji, dok se od ponedeljka, 16. maja, ovom hartijom trgovalo bez tog prava.

Aerodrom „Nikola Tesla“ je oslabio 1,3 odsto na 885 dinara uz promet od 12,6 miliona, realizovan mahom poslednjeg trgovačkog dana.

Od početka godine akcije ove kompanije beleže pad vrednosti od 23,2 odsto, pre svega kao posledica smanjenja broja putnika i nastavka gomilanja potraživanja prema nacionalnom avio-prevozniku, Air Serbia.

Bečejski Sojaprotein je porastao 7,5 odsto na 887 dinara uz promet od 12,2 miliona dinara, dok je Energoprojekt holding pao 1,3 odsto na 1.080 dinara uz realizaciju od nepunih osam miliona dinara.

Naš najveći građevinar sazvao je redovnu skupštinu akcionara za 15. jun, a kao i prošle godine uprava je predložila dividendu od 20 dinara po akciji.

Akcije najveće domaće mlekare, Imlek, skočile su 7,6 odsto na 5.904 dinara uz promet od 4,1 milion dinara. Ovaj rast direktna je posledica najave da će većinski vlasnik ove kompanije, nakon što je stekao preko 90 odsto vlasništva, izvršiti prinudan otkup akcija od manjinskih akcionara.

Imlek je zakazao redovnu skupštinu za 17. jun, a jedna od tačaka na dnevnom redu biće i prinudni otkup akcija po ceni od 5.829 dinara što je procenjena vrednost ove hartije.

Uprava je takođe predložila skupštini da se deo neraspoređene dobiti u iznosu od 1,82 milijarde dinara (366 dinara bruto po akciji) raspodeli akcionarima na ime dividende, sa presečnim datumom na dan 7. jun.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik