Cimos i dalje bez kupca

Bez autora
May 24 2016

U ponedjeljak je istekao zadnji rok za predaju obavezujućih ponuda za preuzimanje Cimosa. Izgleda da primjerenog kupca i dalje nema. Posljednjih je tjedana objavljeno niz neprovjerenih informacija, prema kojima su u igri za preuzimanje ostali Nijaz Hastor i Palladio Finanziaria. U neobvezujućoj ponudi, koja je bila najbolja, Hastor je ponudio 250 milijuna eura, a u obvezujućoj manje od sto milijuna eura, pri čemu ga je u kupovini Cimosa trebala financirati ruska državna banka VTB. Hastora, usto, već neko vrijeme istražuju slovenske vlasti zbog sumnje u gospodarski kriminal.

Cimos i dalje bez kupcaU ponedjeljak je istekao zadnji rok za predaju obvezujućih ponuda za preuzimanje Cimosa.

Izgleda da primjerenog kupca i dalje nema. Posljednjih je tjedana objavljeno niz neprovjerenih informacijama prema kojima su u igri za preuzimanje ostali Nijaz Hastor i Palladio Finanziaria.

U neobvezujućoj ponudi, koja je bila najbolja, Hastor je ponudio 250 milijuna eura, a u obvezujućoj manje od sto milijuna eura, pri čemu ga je u kupovini Cimosa trebala financirati ruska državna banka VTB.

Hastora, usto, kako je u ožujku pisao Dnevnik, već neko vrijeme istražuju slovenske vlasti zbog sumnje u gospodarski kriminal.

Između ostalog, zbog događaja koji su u 2010. godine prethodili raspadu Prevent Globala, u to vrijeme jednog od najvećih slovenskih izvoznika, a zatim i njegovih brojnih podružnica, zajedno s povezanim osobama Hastor je u Prevent Globalu imao gotovo pola vlasničkog udjela.

Ako, pak, vlasnici Cimosa ne pronađu kupca, u Cimosu i DUTB-u već su pripremili plan za menadžersko-radnički otkup, a u preuzimanje bi bili uključeni svi zaposlenici. No upitno je bi li takav rasplet bio uspješan, zbog visoke cijene i nužnih ulaganja u razvoj.

To bi, po svemu sudeći, bila najlošija, iako jedina sigurna opcija, jer je država Cimosu već odobrila značajnu potporu, zbog čeka u Kopru na nju ne mogu više računati.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik