Evropska Komisija analizira koliko je novca dato Železari

Šef ekonomskog odeljenja Delegacije EU u Srbiji Frejk Janmat izjavio je danas da je Vlada Srbije, prema informacijama koje je dostavila toj delegaciji, od 1. februara više ne daje subvencije Železari Smederevo, a da Evropska komisija sada analizira taj podatak i koliko je novca iz budžeta dato čeličani do tog perioda. Janmat je rekao da se Srbija obavezala po Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju koji je potpisala sa EU, da ne daje državnu pomoć Železari Smederevo, a praksa da država ne pomaže čeličane važi i za zemlje članice. U SSP postoji poseban protokol koji se odnosi na čeličane, i one ne mogu da dobijaju državnu pomoć, a razlog je što je taj sektor kompetitivan. U tom smislu, Srbija je dobila tranzicioni period od pet godina kada je to mogla da radi, ali on je istekao 1. februara 2015.

Evropska Komisija analizira koliko je novca dato ŽelezariŠef ekonomskog odeljenja Delegacije EU u Srbiji Frejk Janmat izjavio je danas da je Vlada Srbije, prema informacijama koje je dostavila toj delegaciji, od 1. februara više ne daje subvencije Železari Smederevo, a da Evropska komisija sada analizira taj podatak i koliko je novca iz budžeta dato čeličani do tog perioda.

Janmat je rekao da se Srbija obavezala po Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) koji je potpisala sa EU, da ne daje državnu pomoć Železari Smederevo, a praksa da država ne pomaže čeličane važi i za zemlje članice.

"U SSP postoji poseban protokol koji se odnosi na čeličane, i one ne mogu da dobijaju državnu pomoć, a razlog je što je taj sektor kompetitivan. U tom smislu, Srbija je dobila tranzicioni period od pet godina kada je to mogla da radi, ali on je istekao 1. februara 2015.", rekao je Janmat na konferenciji za novinare u EU info centru.

Upitan da komentariše prodaju očiglednu zainteresovanost britanske vlade da otkupi udeo u čeličani "Tata stila", on je rekao da te informacije nema.

Prema njegovim rečima, ukoliko postoji sumnja da bilo koja zemlja članica daje subvencije čeličani u toj zemlji, Evropska komisija može da pokrene istragu.

"Ako istraga pokaže da je to istina, onda bi ta zemlja morala da povuče dat novac čeličani, odnosno da vrati novac u budžet", objasnio je.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik