Investicije u širenje proizvodnje nada za Petrohemiju

Bez autora
May 25 2016

Privredni sud u Pančevu doneo je privremenu meru za Petrohemiju, koja joj omogućava rad do kraja godine bez zaštite države, uz uslov da ispunjava finansijske obaveze. U Vladi očekuju da će unapred pripremljeni plan reorganizacije dati rezultate, jer Petrohemija od 2015. posluje bez gubitaka. Najveća kočnica njenom razvoju je više od pola milijarde starih dugova. Petrohemija je prošle godine povećala proizvodnju za petinu, zaustavila rast dugova i počela da izmiruje tekuće obaveze. Uzdaju se da će sa Unapred pripremljenim planom reorganizacije prebroditi narednih šest meseci i početi finansijski oporavak. UPPR je jedan dokument koji treba da omogući profitabilno poslovanje nakon njegove primene, s jedne strane, i s druge strane, treba da omogući efikasniju naplatu potraživanja poverilaca, da postane atraktivna za potencijalnog strateškog partnera.

Investicije u širenje proizvodnje nada za PetrohemijuPrivredni sud u Pančevu doneo je privremenu meru za Petrohemiju, koja joj omogućava rad do kraja godine bez zaštite države, uz uslov da ispunjava finansijske obaveze.

U Vladi očekuju da će unapred pripremljeni plan reorganizacije dati rezultate, jer Petrohemija od 2015. posluje bez gubitaka. Najveća kočnica njenom razvoju je više od pola milijarde starih dugova.

Petrohemija je prošle godine povećala proizvodnju za petinu, zaustavila rast dugova i počela da izmiruje tekuće obaveze. Uzdaju se da će sa Unapred pripremljenim planom reorganizacije (UPPR) prebroditi narednih šest meseci i početi finansijski oporavak.

"UPPR je jedan dokument koji treba da omogući profitabilno poslovanje nakon njegove primene, s jedne strane, i s druge strane, treba da omogući efikasniju naplatu potraživanja poverilaca, da postane atraktivna za potencijalnog strateškog partnera", navodi generalni direktor Petrohemije Velimir Unković.

U fabrikama u Pančevu i Elemiru, Petrohemija ima 1.430 zaposlenih. Sva tri reprezentativna sindikata tvrde da viška zaposlenih nema jer je prosečna starost viša od 50 godina, pa je prirodni odlazak veliki.

"S obzirom na to da je Petrohemija uradila dva socijalna programa, u poslednjem periodu 2009. i 2015. je Petrohemiju napustilo 800 ljudi, tako da u ovom momentu možemo da kažemo da imamo manjak zaposlenih", ističe Novica Kocić ispred Samostalnog sindikata Petrohemije.

Zlatko Bekić iz Sindikata smenskih radnika "Pravda" kaže da su Petrohemiji potrebni mladi stručnjaci, naročito što, kako kaže, u naredne tri-četiri godine odlazi veliki broj ljudi, nosilaca tehnoloških procesa.

"Nekoliko godina treba da se ovde napravi dobar rukovodilac ili industrijski radnik, a u Srbiji na tržištu rada ne postoje radnici ovog profila", ističe Bekić.

"Mi ćemo posle 28. maja morati da tražimo od Agencije za privatizaciju da nam dozvoli da zaposlimo nove radnike, kako inženjere tako i druge struke. To je neophodno kako bi Petrohemija nastavila bezbedno da radi u narednom periodu", napominje Zoran Obradović iz Sindikata inženjera i tehničara "Nezavisnost".

Sve što proizvedu – prodaju, a 60 odsto na zahtevnom evropskom tržištu što Petrohemiju svrstava u 10 najvećih srpskih izvoznika. Za sigurnu budućnost fabrike potrebno je 200 miliona evra investicija.

"Investicije u širenje proizvodnje odnosno u izgradnju nove fabrike polipropilena čime bi se zaokružio proizvodni ciklus", ističe generalni direktor.

Sa 87 odsto, što direktnog što posrednog udela, država je većinski vlasnik Petrohemije. Ostalo je kapital "NIS Gaspromnjefta".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik