Povećanje izvoza nemoguće bez prilagođavanja međunarodnim standardima

Bez autora
May 26 2016

Stručnjaci često ističu da Srbija ima mnogo veći potencijal za izvoz hrane od onog koji ostvaruje. Povećanje izvoza zavisi pre svega od podizanja konkurentnosti poljoprivredno-prehrambene proizvodnje, što bez njenog prilagođavanja međunarodnim standardima nije moguće. U poljoprivredno- prehrambenom sektoru na globalnom planu sve je izraženija težnja ka ujednačavanju standarda proizvodnje zato je primena principa međunarodnih sistema kvaliteta tema koju treba ne samo više afirmisati nego i neprekidno ukazivati na njen značaj kako nam se ne bi sporadično dešavalo da se šleperi namenjeni izvozu vraćaju u Srbiju uz obrazloženje da strogi zahtevi zdravstevne bezbednosti proizvoda nisu zadovoljeni.

Povećanje izvoza nemoguće bez prilagođavanja međunarodnim standardimaStručnjaci često ističu da Srbija ima mnogo veći potencijal za izvoz hrane od onog koji ostvaruje. Povećanje izvoza zavisi pre svega od podizanja konkurentnosti poljoprivredno-prehrambene proizvodnje, što bez njenog prilagođavanja međunarodnim standardima nije moguće.

U poljoprivredno- prehrambenom sektoru na globalnom planu sve je izraženija težnja ka ujednačavanju standarda proizvodnje zato je primena principa međunarodnih sistema kvaliteta tema koju treba ne samo više afirmisati nego i neprekidno ukazivati na njen značaj kako nam se ne bi sporadično dešavalo da se šleperi namenjeni izvozu vraćaju u Srbiju uz obrazloženje da strogi zahtevi zdravstevne bezbednosti proizvoda nisu zadovoljeni.

A da li je sertifikacija u agroindustriji zakonska obeveza i čime se nadležni inspektori rukovode u proveravanju zdravstvene bezbednosti hrane?

U kontekstu teške ekonomske situacije kada je sertifikacija za mnoge proizvođače velika investicija sasvim je prihvatljivo barem se deklarisati da se proizvodnja odvija u skladu sa zahtevima određenih standarda, smatraju stručnjaci.

Prilagođavanje standardima je proces koji zahteva i posvećenost i ulaganja.

Podsetimo da i država podstiče uvođenje standarda i sertifikaciju sistema bezbednosti i kvaliteta hrane kao i brendiranje proizvoda sa oznakom geografskog porekla, ali je to još uvek nedovoljno za podizanje konkurentnosti.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik