Mladi nedovoljno ohrabreni za pokretanje sopstvenog biznisa

Bez autora
May 26 2016

Projekat “Karavan omladinskog preduzetništva-Privredni forum mladih 2016” u organizaciji Privrednog foruma mladih i u saradnji sa Privrednom komorom Srbije uz podršku Ministarstva privrede Republike Srbije otvoren je u Regionalnoj privrednoj komori Užice. Direktor Sektora za privredni sistem Privredne komore Srbije je istakla da gotovo 65 odsto mladih nema nikakvo radno iskustvo. Ta slika se mora menjati, posao se ne traži, već osmišljava i pokreće. Morate ulagati u sebe i svoje znanje, jer se završetkom školovanja učenje ne završava, poručila je mladima. Pored znanja, potrebni su vam vera u sebe, spremnost da preuzmete rizik, hrabrost da se posvetite i da ne odustanete kada naiđete na prepreke.

"Karavan“ okupio mlade preduzetnike u UžicuProjekat “Karavan omladinskog preduzetništva-Privredni forum mladih 2016” u organizaciji Privrednog foruma mladih i u saradnji sa Privrednom komorom Srbije uz podršku Ministarstva privrede Republike Srbije otvoren je u Regionalnoj privrednoj komori Užice.

Direktor Sektora za privredni sistem Privredne komore Srbije Nermina Ljubović istakla je da gotovo 65 odsto mladih nema nikakvo radno iskustvo. Ta slika se mora menjati, posao se ne traži, već osmišljava i pokreće. Morate ulagati u sebe i svoje znanje, jer se završetkom školovanja učenje ne završava, poručila je mladima Nermina Ljubović.

Pored znanja, potrebni su vam vera u sebe, spremnost da preuzmete rizik, hrabrost da se posvetite i da ne odustanete kada naiđete na prepreke.

Specijalni savetnik u Ministarstvu privrede Dušan Korunoski istakao je da u Srbiji preduzetništvo još nema mesto koje zaslužuje. Vlada Srbije u Godini preduzetništva predviđa veliki broj aktivnosti koje bi trebalo da podstaknu razvoj te delatnosti.
 
“Mali broj ljudi se odlučuje na pokretanje sopstvenog biznisa zbog neinformisanosti, straha ili nedostatka početnog kapitala”, tvrdi predstavnica Razvojne agencije Srbije Jelena Uzelac.

Smatra da najveći broj mladih teži ka poslu u državnoj upravi, nešto manji broj je nezaposlen, a samo najmanji broj mladih želi da razvija sopstveni biznis.

“Razvojna agencija Srbije uz mnoge institucije u državi može pomoći mladima pri realizaciji ideje, ali je potrebno da se oni zainteresuju, raspitaju i prijave na postojeće konkurse”, smatra Jelena Uzelac.
 
Predstavnica Regionalne razvojne agencije Zlatibor Nataša Knežević poručuje mladima da pre nego što započnu sopstveni posao treba da saznaju više, da testiraju biznis ideju, prođu obuke i saznaju kakve su šanse toj ideji u realnom svetu.

“Osim konkursa pod okriljem Razvojne agecije Srbije, postoji još jedan način da dobijete pomoć za započnjanje sopstvenog biznisa, koju dodeljuje grad Užice u Godini preduzetništva”, istakla je Nataša Knežević.
 
Profesor na Univerzitetu „Union“  dr Dragan Radović ističe da bi postojeći obrazovni sistem mogao da se menja tako da pruži više praktičnog rada i izazova, što bi buduće preduzetnike zainteresovalo za preduzetništvo i pružilo najbitnija znanja spremna za nadogradnju.
 
Vlasnik kompanije „Pahuljica“ Ivan Ristanović nastavio je sa svojim bratom porodični biznis, koji traje više od dve decenije na tržištu širom Evrope.

„Sredstva koja institucije daju početnicima su simbolična i nedovoljna, zato je moja preporuka da se udružite, ukoliko imate sa kim. Tako je mnogo lakše započeti biznis. Što se tiče pomoći države, na nju se ne treba oslanjati. Mislim da je pouzdanije započeti sopstveni biznis u kom ćete u svakom momentu znati šta radite i od čega živite, umesto da zavisite od tuđe volje“, smatra Ristanović.

Vlasnik hostela „Republik“ Marko Ristovski ukazao je da preduzetnici, iako naiđu na prepreke, moraju da istraju, jer samo na taj način se stiže do uspeha.
 
Cilj projekta “Karavan omladinskog preduzetništva” jeste da se mladi širom teritorije Republike Srbije upoznaju sa mogućnostima i izazovima osnivanja i uspešnog vođenja sopstvenog posla, da se podstakne razvoj preduzetničke svesti i načina razmišljanja, što će kao krajnji rezultat imati otvaranje novih radnih mesta, smanjenje nezaposlenosti mladih i jačanje privrede.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik