Promocija Bačke Palanke kroz projekat "Srpska slagalica"

Bez autora
May 30 2016

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da će ove nedelje, u okviru projekta "Srpska slagalica", biti predstavljena opština Bačka Palanka, koja je smeštena na tromeđi Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije, u blizini Koridora 10 i dva autoputa.U saopštenju se navodi da je pomenuta opština, Dunavom i njegovim sistemom "Rajna–Majna–Dunav" povezana sa više evropskih zemalja, od Holandije i Nemačke, do Bugarske i Ukrajine.

Promocija Bačke Palanke kroz projekat "Srpska slagalica"Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da će ove nedelje, u okviru projekta "Srpska slagalica", biti predstavljena opština Bačka Palanka, koja je smeštena na tromeđi Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije, u blizini Koridora 10 i dva autoputa.

U saopštenju se navodi da je pomenuta opština, Dunavom i njegovim sistemom "Rajna–Majna–Dunav" povezana sa više evropskih zemalja, od Holandije i Nemačke, do Bugarske i Ukrajine.

Ta geostrateška pozicija jedne od vodećih opština u Vojvodini pogoduje razvoju poljoprivrede, industrije, malih i srednjih preduzeća i turizma, pa se na njenoj teritoriji razvijaju metalna, mašinska, tekstilna, građevinska, poljoprivredna, elektro-instalacijska, elektro-metalna, prehrambena i hemijska industrija.

U nekoliko radnih zona uspešno posluju inostrani i domaći privredni subjekti Tarket, Karlsberg, Nektar i Fruktus, afirmišući ovu opštinu kao ambijent povoljan za investiranje.

U okolini Bačke Palanke, u mestu Neštin, rođen je 1863. godine književnik, glumac i monah Đorđe German Jovanović.

Iako je umro veoma mlad, u dvadesetdevetoj godini, objavio je ukupno 27 pripovedaka, 22 pesme, četiri zagonetke, dve istoriografske studije i jedan prevod sa češkog jezika.

U gradu bez pozorišta, neprofitna organizacija FEP jedina se bavi sistematskim negovanjem kulture, podstiče mlade na aktivizam i učešće u lokalnoj zajednici, povezuje ih sa vršnjacima iz drugih krajeva, podstiče kreativnost, ljubav prema umetnosti i stvaralaštvu uopšte.

FEP je dobitnik mnogih prestižnih nagrada, a od 2003. godine ga je Pokrajinski sekretarijat za kulturu uvrstio u red manifestacija od većeg značaja za AP Vojvodinu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik