Željeznički prevoz Crne Gore: Gubitak manji tri puta

Bez autora
Jun 05 2016

Željeznički prevoz Crne Gore zabilježio je na kraju prvog kvartala gubitak od skoro 300 hiljada eura, tri puta manji nego u istom prošlogodišnjem periodu. Prema podacima iz izvještaja o poslovanju, koji je objavljen na sajtu Montenegroberze, poslovni prihodi kompanije u većinskom vlasništvu države, na kraju marta iznosili su 1,94 miliona eura, što je 76 odsto više nego u uporednom periodu. Poslovni rashodi porasli su 13,7 odsto na 2,23 miliona eura. Od toga se na troškove zarada, naknada i ostale lične rashode odnosilo 993,57 hiljada eura, a na amortizaciju i rezervisanja 345,28 hiljada eura. Ukupna aktiva ŽPCG iznosila je 40,16 miliona eura i bila je neznatno veća nego u uporednom periodu. Akumulirani gubitak iznosi 24,09 miliona eura, dugoročna rezervisanja i obaveze 10,2 miliona, a kratkoročna 13,86 miliona eura.

Željeznički prevoz Crne Gore: Gubitak manji tri putaŽeljeznički prevoz Crne Gore (ŽPCG) zabilježio je na kraju prvog kvartala gubitak od skoro 300 hiljada eura, tri puta manji nego u istom prošlogodišnjem periodu.

Prema podacima iz izvještaja o poslovanju, koji je objavljen na sajtu Montenegroberze, poslovni prihodi kompanije u većinskom vlasništvu države, na kraju marta iznosili su 1,94 miliona eura, što je 76 odsto više nego u uporednom periodu.

Poslovni rashodi porasli su 13,7 odsto na 2,23 miliona eura. Od toga se na troškove zarada, naknada i ostale lične rashode odnosilo 993,57 hiljada eura, a na amortizaciju i rezervisanja 345,28 hiljada eura.

Ukupna aktiva ŽPCG iznosila je 40,16 miliona eura i bila je neznatno veća nego u uporednom periodu. Akumulirani gubitak iznosi 24,09 miliona eura, dugoročna rezervisanja i obaveze 10,2 miliona, a kratkoročna 13,86 miliona eura.

Prema podacima Centralne depozitarne agencije (CDA), država Crna Gora vlasnik je 90,33 odsto akcija ŽPCG-a, fondovi Eurofond i Trend imaju 2,56 odsto, odnosno 1,6 odsto dionica, dok Fond penzijskog i invalidskog osiguranja ima oko jedan odsto akcija.

Ostali dioničati imaju ispod jedan odsto vlasništva.

Akcionari ŽPCG trebalo bi da na vanrednoj Skupštini akcionara 7. juna donesu odluku o emisiji akcija po osnovu pretvaranja duga u akcijski kapital.

Na dnevnom redu biće i donošenje odluka o pretvaranju duga u akcijski kapital i o povećanju kapitala. Dioničari bi trebalo i da donesu odluke o izmjenama i dopunama Statuta, kao i o utvrđivanju naknada za članove Odbora direktora.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik