Sajam preduzetništva u Domu omladine

Bez autora
Jun 08 2016

Sajam preduzetništva u beogradskom Domu omladine biće održan 8. juna, od 12 do 16 sati, u okviru programa „Šansa za novi početak“ Srpske asocijacije menadžera, DNA Communications i Američke agencije za međunarodni razvoj.Cilj projekta je da podigne svest o preduzetništvu u javnosti, da podseti, pokrene i podrži one koji žele da pokrenu sopstveni biznis, sami, sa članovima svojih porodica ili udruženi, a da im projekat u tome pomogne idejama, informacijama, predlozima, preporukama i podrškom.

Sajam preduzetništva u Domu omladineSajam preduzetništva u beogradskom Domu omladine biće održan 8. juna, od 12 do 16 sati, u okviru programa „Šansa za novi početak“ Srpske asocijacije menadžera (SAM), DNA Communications i Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Cilj projekta je da podigne svest o preduzetništvu u javnosti, da podseti, pokrene i podrži one koji žele da pokrenu sopstveni biznis, sami, sa članovima svojih porodica ili udruženi, a da im projekat u tome pomogne idejama, informacijama, predlozima, preporukama i podrškom.

Preduzetničke ideje građanima se predstavljaju na sajmovima preduzetništva, kojih je do sada održano sedam, i to u Nišu, Kruševcu, Subotici, Somboru, Kragujevcu, Leskovcu i Užicu, gde je zabeleženo veliko interesovanje građana.

„Šansa za novi početak“ je program za razvoj preduzetništva, koji su u novembru prošle godine pokrenuli Srpska asocijacija menadžera (SAM), DNA Communications i Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID).

U okviru tog programa osmišljeno je oko 200 preduzetničkih inicijativa, koje su podeljene na četiri oblasti: proizvodnja, usluge, trgovina i poljoprivreda, a koje pružaju osnovne informacije o početnim ulaganjima.

Izdate su i dve publikacije - „Edukativni priručnik“ i „Baza šansi“, brošura u kojoj su sabrane preduzetničke inicijative sa osnovnim informacijama o početnim ulaganjima. Građani ih na sajmovima mogu dobiti besplatno ili ih preuzeti na sajtu www.novipocetak.rs.

Tako su, na primer, u oblasti poljoprivrede za uzgajanje ruža potrebna početna ulaganja od 3.500 evra, za uzgajanje povrća u plasteniku od 2.000 do 4.000 evra, dok je za heljdu potrebno 1.000 evra početnog ulaganja.

Za uslužne delatnosti potrebno je nešto manje novca, poput presvlačenja dugmadi ili narezivanja ključeva, izrade pečata, za koje je potrebno početno ulaganje od 1.000 evra, ili osnivanje agencije za čuvanje dece ili starih osoba, za šta je potrebno svega par stotina evra.

Sajmovi se organizuju uz podršku i partnerstvo sa lokalnim samoupravama i lokalnim organizacijama koje promovišu preduzetništvo, jer je ideja da se ljudi na jednom mestu upoznaju sa idejama za pokretanje posla, ali i sa lokalnim organizacijama koje nude određene grantove ili neki drugi vid podsticaja za osnivanje malog biznisa.

Neki od partnera projekta su: Grad Beograd, Nevladina organizacija „Eneka“ iz Niša, Privredna komora Srbije, regionalne privredene komore u Srbiji, a projekat su podržali i Ministarstvo privrede, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, Nacionalna služba za zapošljavanje i brojne lokalne organizacije koje se bave razvojem preduzetništva.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik