Šume TK bilježe gubitak od oko tri miliona KM

Bez autora
Jun 14 2016

Vlada Tuzlanskog kantona razmatrala je danas Izvještaj o poslovanju JP “Šume Tuzlanskog kantona” d.d. Kladanj s Izvještajem neovisnog revizora o pregledu finansijskih izvještaja za 2014. i 2015. godinu. V.d. direktora JP "Šume Tuzlanskog kantona" kazala je da kantonalna vlada nije usvojila izvještaj o poslovanju tog preduzeća za 2014., obrazloživši da je u tom periodu bilo izloženo klimatskim rizicima, te zabilježilo najveće gubitke od svog osnivanja. Naglasila je da su 2014. i 2015. godina bile najteže u poslovanju od nastanka firme, navodeći da su posebni problemi pratili poslovanje firme u 2014. zbog pojave elementarnih nepogoda.

Šume TK bilježe gubitak od oko tri miliona KMVlada Tuzlanskog kantona razmatrala je danas Izvještaj o poslovanju JP “Šume Tuzlanskog kantona” d.d. Kladanj s Izvještajem neovisnog revizora o pregledu finansijskih izvještaja za 2014. i 2015. godinu.

V.d. direktora JP "Šume Tuzlanskog kantona" Nermina Mahmutović kazala je da kantonalna vlada nije usvojila izvještaj o poslovanju tog preduzeća za 2014., obrazloživši da je u tom periodu bilo izloženo klimatskim rizicima, te zabilježilo najveće gubitke od svog  osnivanja.

Naglasila je da su 2014. i 2015. godina bile najteže u poslovanju od nastanka firme, navodeći da su posebni problemi  pratili poslovanje firme u 2014.  zbog pojave elementarnih nepogoda.

Prema njenim riječima u 2014. zabilježen je  gubitak  od 2.273.000 KM, zbog pojave suše, koja je izazvala oboljenje i sušenje šume, a time uzrokovala i niskovrijedne proizvoda u šumarstu, koji se plasiraju po znatno nižoj cijeni, dodavši da su  na spomenuti gubitak  uticale i poplave i klizišta.

Napomenula je da Kantonalna uprava za šumarstvo u tom periodu nije plaćala obaveze  čuvarske službe za čuvanje šuma, što je doprinijelo problemu likvidnosti.

Vlada TK-a usvojila je Izvještaj o poslovanju JP “Šume Tuzlanskog kantona” d.d. Kladanj s Izvještajem neovisnog revizora o pregledu finansijskih izvještaja za  2015. godinu.

Mahmutović naglašava da je u 2015. zabilježen gubitak  od 630.000 KM, što predstavlja  smanjenje gubitka u odnosu na 2014.godinu.

Ocijenila je da su jedan od otežavajućih faktora u poslovanju u protekle dvije godine bile česte promjene nadzornih odbora i uprava, dodavši da je preduzeće  izloženo riziku i zbog prevelikog broja zaposlenih.

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je i Odluku o kontinuiranoj  kontroli  prodaje drvnih sortimenata JP Šume Tuzlanskog kantona d.d. Kladanj.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik