Ratare muči otkupna cena pšenice

Bez autora
Jun 23 2016

Poljoprivrednici iz Banatskog Novog Sela kažu da je u proteklim danima palo oko 30 litara kiše. Nevreme koje je zadesilo Južni Banat u velikoj meri nanelo je štetu usevima pšenice , dok je u okolini Bačke Palanke kiša pogodovala toj ratarskoj kulturi. Ipak pored svih problema ratare najviše muči cena hlebnog zrna od 16 dinara kojom ne mogu da pokriju ni osnovne troškove proizvodnje. Ranije sorte su počele već da zriju međutim sve je to prekinuto jer je prethodni dan palo je 20 litara i sve će to uticati da žetva krene kasnije jer je i za naredne dane se prognozira da će još biti kišovito a sada je pšenici najpotrebnije sunce kako bi sazrela pa očekujemo da će lepše vreme biti krajem juna.

Ratare muči otkupna cena pšenicePoljoprivrednici iz Banatskog Novog Sela kažu da je u proteklim danima palo oko 30 litara kiše. Nevreme koje je zadesilo Južni Banat u velikoj meri nanelo je štetu usevima pšenice , dok je u okolini Bačke Palanke kiša pogodovala toj ratarskoj kulturi.

Ipak pored svih problema ratare najviše muči cena hlebnog zrna od 16 dinara kojom ne mogu da pokriju ni osnovne troškove proizvodnje.

"Ranije sorte su počele već da zriju međutim sve je to prekinuto jer je prethodni dan palo je 20 litara i sve će to uticati da žetva krene kasnije jer je i za naredne dane se prognozira da će još biti kišovito a sada je pšenici najpotrebnije sunce kako bi sazrela pa očekujemo da će lepše vreme biti krajem juna", kaže Zoran Sefkerinac.

Međutim poljoprivrednici u okolini Bačke Palanke kažu da žetva ipak neće kasniti i da će taj najvažniji posao u poljoprivredi početi 1. jula. Što se tiče prinosa očekuju solidan rod od 4 do 5 tona po jutru. Međutim ono što ne raduje raratare jeste otkupna za vreme žetve od 16 dinara.

Podsetimo, pre ovih kiša i nevremena stručnjaci su najavljivali da se ove godine očekuje se ukupan rod od 2,8 miliona tona hlebnog zrna i prosečan prinos po hektaru oko 4,5 tone.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik