Srbe Tunis ne plaši!

Bez autora
Jun 23 2016

Na plažama širom Tunisa, ovog leta odmaraće se oko 5.000 gostiju iz Srbije. Iako se zbog posledica "arapskog proleća" i prošlogodišnjih terorističkih napada, broj turista u ovoj severnoafričkoj zemlji prepolovio, sezonu u kojoj se očekuje oko pet i po miliona stranaca, već su "otvorili" gosti iz Rusije, Nemačke, Češke, Austrije i Velike Britanije. One koji su odlučili da letuju u zemlji prelepih peščanih plaža, privukle su pre svega povoljni aranžmani, ali i cene vanpansionskih usluga, koje su vrlo pristupačne čak i za naše plitke džepove. Osim toga, jedan od najjačih aduta tunišanskog turizma ostale su tradicionalna ljubaznost i gostoprimljivost domaćina. Za bezbednost turista posle prošlogodišnjih terorističkih napada u muzeju "Bardo" i na plaži u Port el Kantauiju, postarali su se vlada i turistički radnici.

Srbe Tunis ne plaši!Na plažama širom Tunisa, ovog leta odmaraće se oko 5.000 gostiju iz Srbije. Iako se zbog posledica "arapskog proleća" i prošlogodišnjih terorističkih napada, broj turista u ovoj severnoafričkoj zemlji prepolovio, sezonu u kojoj se očekuje oko pet i po miliona stranaca, već su "otvorili" gosti iz Rusije, Nemačke, Češke, Austrije i Velike Britanije.

One koji su odlučili da letuju u zemlji prelepih peščanih plaža, privukle su pre svega povoljni aranžmani, ali i cene vanpansionskih usluga, koje su vrlo pristupačne čak i za naše plitke džepove. Osim toga, jedan od najjačih aduta tunišanskog turizma ostale su tradicionalna ljubaznost i gostoprimljivost domaćina.

Za bezbednost turista posle prošlogodišnjih terorističkih napada u muzeju "Bardo" i na plaži u Port el Kantauiju, postarali su se vlada i turistički radnici.

- Sigurnost gostiju nam je zaista u prvom planu i mere bezbednosti su podignute na najviši nivo - kaže za "Novosti" Sofijan Taib iz Nacionalne turističke organizacije Tunisa.

- Tokom predstojeće sezone, za bezbednost turista zaduženo je više od 3.000 policajaca i 6.000 vrlo obučenih čuvara u hotelima, kao i nekoliko hiljada policajaca u civilu na plažama. Policajci na skuterima patroliraju i u gliserima iza bova na moru. Pojačano ozbezbeđenje je i na aerodromima, autobuskim stanicama i stajalištima, na pijacama...

Kroz rigorozne kontrole prolaze svakodnevno i svi zaposleni u rizortima.

Prvo što turistima padne u oko posle sletanja na aerodrom u gradu Tunisu ili Monastiru, jesu plantaže maslina i palmi sa urmama koje sežu unedogled. To i ne čudi s obzirom na to da je ova zemlja najveći izvoznik ovog ploda i njegovog ulja na svetu.

Do svih letovališta u Tunisu, među kojima su najpoznatiji Hamamet, Sus, Port el Kantaui, Monastir i Mahdija, vode savršeni auto-putevi. A, luksuzni hoteli u ovim letovalištima gotovo da se takmiče koji će lepše izgledati i ponuditi što egzotičniju uslugu. Svaki ima svoju besprekorno uređenu plažu sa ljupkim suncobranima od trske i udobnim ležaljkama, kao i barem dva hotelska bazena namenjena deci i odraslima. Sve je "pod konac", kao stvoreno za uživanje.

- Tunis je spreman za predstojeću turističku sezonu - kaže Ana Vukadinović iz agencije "San travel". - Preko agencija trebalo bi da otputuje oko 4.000 turista iz Srbije. Početkom jula organizovaćemo i jedan čarter let. Četvoročlana porodica može da letuje osam dana, u hotelu sa pet zvezdica i uslugom "sve uključeno", za 500 evra. Aranžman košta 250 evra po osobi, ali je za dvoje dece do 15 godina besplatno. Za decu se jedino plaćaju takse.

Izleti

Osim odmora u hotelima i na savršeno uređenim plažama, za turiste u Tunisu se organizuju i fakultativni izleti do vrlo atraktivnih odredišta i kulturno-istorijskih spomenika. Najprivlačniji i dalje su čuveni elipsoidni rimski amfiteatar u El Džemu, gde su snimane scene za film "Gladijator", grad Keruan sa najstarijom džamijom u Africi i brojnim zanatskim radnjama u kojima se na razbojima tkaju tepisi, kao i ostaci drevne Kartagine i Sidi bu Said - stecište umetnika iz celog sveta.

Šoping

Naši turisti su Tunis odavno svrstali među destinacije idealne za povoljnu kupovinu kvalitetnih proizvoda od kože, keramičkog posuđa i maslinovog ulja. Najbolje se i dalje trguje u medinama sa mnogobrojnim sukovima, a cenkanje je nezaobilazan i važan deo rituala tokom kog se konačna cena višestruko snizi. Kožni ranac i novčanik se, na primer, mogu kupiti za 12-15 odnosno za 5-10 evra, litar ekstradevičanskog maslinovog ulja za 2-4 evra, a kvalitetne kožne jakne koštaju najviše 60 evra...

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik