Slovenija treba hitnu mirovinsku reformu

Bez autora
Jun 26 2016

Slovenija treba hitnu mirovinsku reformu kako bi unaprijedila svoju fiskalnu stabilizaciju, jer se u njenoj populaciji udio stanovništva starijeg od 65 godina od 11 posto 1991. godine povećao na sadašnjih 18 posto, a mogao bi se udvostručiti sljedećih 30 godina, upozorava se u studiji Ureda za makroekonomske analize slovenske vlade. Direktor UMAR-a Boštjan Vasle kazao je da je problem starenja stanovništva u Sloveniji među najizraženijima u Europskoj uniji, pa su potrebne promjene u demografskoj politici i mirovinskom sustavu, na što već duže vrijeme upozoravaju domaći stručnjaci i strane institucije, među njima i Europska komisija.

Slovenija treba hitnu mirovinsku reformuSlovenija treba hitnu mirovinsku reformu kako bi unaprijedila svoju fiskalnu stabilizaciju, jer se u njenoj populaciji udio stanovništva starijeg od 65 godina od 11 posto 1991. godine povećao na sadašnjih 18 posto, a mogao bi se udvostručiti sljedećih 30 godina, upozorava se u studiji Ureda za makroekonomske analize (UMAR) slovenske vlade.

Direktor UMAR-a Boštjan Vasle kazao je da je problem starenja stanovništva u Sloveniji među najizraženijima u Europskoj uniji, pa su potrebne promjene u demografskoj politici i mirovinskom sustavu, na što već duže vrijeme upozoravaju domaći stručnjaci i strane institucije, među njima i Europska komisija.

Prema nekim projekcijama, ne poduzmu li se potrebne mjere i ne uvedu promjene u sadašnjem sustavu, mirovinski, socijalni i zdravstveni javni izdaci povezani sa starenjem stanovništva mogli bi sa sadašnjih 20 posto narasti na 25 posto BDP-a do 2060. godine

Vlada je prije dva mjeseca predstavila "bijelu knjigu" o predviđenim izmjenama mirovinskog sustava o čemu je u tijeku javna rasprava. Dokument predviđa postupno povećanje dobi za umirovljenje na 67 godina, uz najmanje 15 godina radnog staža.

Mogućnost odlaska u prijevremenu mirovinu bi se ukinula, a rast mirovina više vezao uz rast životnih troškova, a manje uz rast prosječnih plaća, kao što je sada.

Premijer Miro Cerar izjavio je da vlada do kraja godine želi završiti priprema za mirovinsku reformu kao nastavak reforme otprije četiri godine te da bi mogla biti završena do 2020. godine, ali da će se odluke prepustiti struci koja prati financijske i demografske trendove.

Dio Cerarove vladajuće koalicije i Demokratska stranka umirovljenika snažno se odupiru radikalnijim promjenama mirovinskog sustava koji bi izazvao veći pad vrijednosti mirovina.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik