Ustupaju se neisplative pruge

Bez autora
Jun 26 2016

Programom restrukturiranja "Železnica Srbije" predviđena je i racionalizacija železničkih pruga koje su regionalnog i lokalnog karaktera, a koje prema ekonomskim kriterijumima njima nisu isplative. Zato je "Infrastruktura železnica Srbije" ponudila opštinama i AP Vojvodini da preuzmu upravljanje deonicama tih pruga na svojoj teritoriji. Sačinjen je spisak od 20 pruga i deonica i opštinama upućen dopis preko upravnih okruga, uz rok za izjašnjavanje.

Ustupamo neisplative prugeProgramom restrukturiranja "Železnica Srbije" predviđena je i racionalizacija železničkih pruga koje su regionalnog i lokalnog karaktera, a koje prema ekonomskim kriterijumima njima nisu isplative.

Zato je "Infrastruktura železnica Srbije" ponudila opštinama i AP Vojvodini da preuzmu upravljanje deonicama tih pruga na svojoj teritoriji. Sačinjen je spisak od 20 pruga i deonica i opštinama upućen dopis preko upravnih okruga, uz rok za izjašnjavanje.

Ovo kaže Milan Maksimović, direktor nadležnog sektora AD, koji ovih dana obilazi lokalne samouprave kako bi odgovorio na brojna pitanja i nedoumice. On navodi da su opštine, a pre svega Vojvodina, veoma zainteresovane da preuzmu upravljanje na železničkoj infrastrukturi.

- Imamo pruge u dužini od 482 kilometra koje nisu u funkciji, odnosno na kojima se ne odvija saobraćaj i 361 kilometar pruga na kojima se odvija saobraćaj, ali su one za nas ekonomski nerentabilne i mi stoga predlažemo da upravljanje tim prugama pređe na lokalnu samoupravu, odnosno Vojvodinu. Po zakonu, možemo da ustupimo samo lokalne, regionalne i manipulativne pruge, nikako magistralne. Na tom spisku su pruge na kojima ima prevoza putnika, ali većina je za prevoz robe - ističe Maksimović.

Najveći deo tih deonica nalazi se u Vojvodini gde je mreža mnogo gušća nego u ostatku Srbije, pa je Vojvodina i pokazala najveće interesovanje. Za razliku od AP, u Srbiji su mnoge pruge izgubile na značaju, jer je privreda zastala pa ni pruge nisu bile u eksploataciji.

- Mi imamo pokazatelje u kakvom su one stanju i predračune radova koje bi trebalo obaviti da bi se revitalizovale. Sve te pruge povezuju privredne subjekte i u prošlim vremenima pravljene su da budu u njihovoj funkciji. Mada prugama može da upravlja jedino lokalna samouprava, odnosno AP, one bi mogle da naprave neki aranžman sa privrednicima zainteresovanim da te pruge budu u voznom stanju i da ih koriste - rekao je Milan Maksimović prilikom boravka u Paraćinu.

Veza sa Kosovom

Na spisku pruga koje "Infrastruktura železnica Srbije" hoće da ustupi, pored vojvođanskih, nalazi se i više deonica u ostatku Srbije. Među njima je i pruga Doljevac-Merdare, sa putničkim i robnim saobraćajem, značajna zbog veze sa Kosovom, pored takođe značajne postojeće pruge koja ide preko Kraljeva i Raške.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik