Srbija preuzela dva ruska helikoptera

Bez autora
Jun 28 2016

Predsednik Vlade Republike Srbije prisustvovao je na Aerodromu "Nikola Tesla"u Beogradu primopredaji dva vojno - transportna helikoptera Mi-17V-5 iz Ruske Federacije, koji će od danas biti deo eskadrile Vojske Srbije. On je tom prilikom najavio da je izvesno da će pripadnici Vojske Srbije do kraja godine imati veća primanja, i istakao da će snažnija srpska ekonomija moći da jača vojsku. Na tome će se raditi u narednom periodu, poručio je premijer i najavio ulaganja u lovačku avijaciju, posebno migove 29, za šta će naredne godine biti izdvojena značajna sredstva.

Srbija preuzela dva ruska helikopteraPredsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je na Aerodromu "Nikola Tesla"u Beogradu primopredaji dva vojno-transportna helikoptera Mi-17V-5 iz Ruske Federacije, koji će od danas biti deo eskadrile Vojske Srbije.

Vučić je tom prilikom najavio da je izvesno da će pripadnici Vojske Srbije do kraja godine imati veća primanja, i istakao da će snažnija srpska ekonomija moći da jača vojsku.

Na tome će se raditi u narednom periodu, poručio je premijer i najavio ulaganja u lovačku avijaciju, posebno migove 29, za šta će naredne godine biti izdvojena značajna sredstva.

On je podsetio na to da je naša vojska nakon 36 godina dobila nove helikoptere, i dodao da je posebno zahvalan Ministarstvu odbrane na uštedama i svima koji su pomogli da se helikopteri kupe za 25 miliona evra.

Prema njegovim rečima, ovi helikopteri će uskoro biti uvedeni u redovno naoružanje Vojske Srbije, čemu će prethoditi probni letovi predviđeni za 1. i 4. jul.

Kada je reč o borbenoj avijaciji, Vučić je istakao da je tu situacija nešto bolja, ali da postoji problem sa rezervnim delovima.

On je ujedno naglasio da će morati da se nabave i trodimenzionalni radari i da se usavrši protivvazduhoplovna odbrana raketama srednjeg dometa.Premijer je objasnio da resursi na lovačkoj avijaciji ističu 2018. i 2019. godine i da će tu morati da se započne remont.

Za narednu godinu, kako je rekao, cilj je da Vojska Srbije uvede u upotrebu "Noru" i "Lazara 3", ali i da nabavi najsavremeniju opremu za 1.500 vojnika.

Vučić je ponovio da naša zemlja vodi miroljubivu politiku, ali i da se trudi da očuva svoje odbrambene kapacitete.

Primopredaji su prisustvovali i ministri u Vladi Republike Srbije, komandant Vazduhoplovstva i PVO, kao i predstavnici ruskog vojnog izaslanstva.

Helikopter Mi-17V-5 ima nosivost od 4.500 kilograma i može da razvije maksimalnu brzinu od 262 kilometra na čas, kao i da ponese 36 putnika ili 24 padobranca i 12 ranjenika.

Dužine je 18,6 metara i visine 4,7 metara, dok je maksimalna težina pri poletanju 13.000 kilograma.

Dva kupljena helikoptera parkirana su u hangaru Jat tehnike na beogradskom aerodromu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik