Obuka za mlade iz sistema socijalne zaštite

Bez autora
Jun 29 2016

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja posetio je danas preduzeće "Dart" u Ubu, koje obučava mlade iz sistema socijalne zaštite, te poručio da oni zaslužuju šansu da svojim radom obezbede egzistenciju za sebe i svoje buduće porodice.Ministarstvo rada je sa privatnim poslodavcima, među kojima je i "Dart", pokrenulo akciju kako bi deca bez roditeljskog staranja i deca palih boraca, kao i drugi korisnici usluga socijalne zaštite, dobili priliku da idu na praksu i rade. Srbija u sistemu socijalne zaštite ima oko 7.000 dečaka i devojčica bez roditeljskog staranja, od čega je 927 uzrasta od 18 do 27 godina, u godinama kada mogu i treba da rade.

Obuka za mlade iz sistema socijalne zaštiteMinistar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin posetio je danas preduzeće "Dart" u Ubu, koje obučava mlade iz sistema socijalne zaštite, te poručio da oni zaslužuju šansu da svojim radom obezbede egzistenciju za sebe i svoje buduće porodice.

Vulin je podsetio da je Ministarstvo rada sa privatnim poslodavcima, među kojima je i "Dart", pokrenulo akciju kako bi deca bez roditeljskog staranja i deca palih boraca, kao i drugi korisnici usluga socijalne zaštite, dobili priliku da idu na praksu i rade.

On je naveo da Srbija u sistemu socijalne zaštite ima oko 7.000 dečaka i devojčica bez roditeljskog staranja, od čega je 927 uzrasta od 18 do 27 godina, u godinama kada mogu i treba da rade.

"Ukoliko nam privatni sektor pomaže siguran sam da ćemo svoj deci bar dati priliku da nauče i da rade. Prilika je ono što je potrebno i što tražimo od poslodavaca, da pogledaju nasu decu, da budu uz njih. Da učinimo nešto da ova deca mogu da kažu da žive u Srbiji koja ih iskreno voli", rekao je Vulin.

Navodeći da Nacionalna služba za zapošljavanje i Ministarstvo za rad među glavnim prioritetima imaju novo zapošljavanje i pripremu za zapošljavanje, Vulin je rekao da je ove godine izdvojeno 997 miliona za programe obuke i obrazovanje.

Kroz te programe će biti obučeno 9.620 građana, od toga 700 osoba sa invaliditetom. Od tog broja, 5.040 ljudi, među njima i 40 sa invladitetom, ići će na program stručne prakse.

Ministar je istakao značaj dualnog obrazovanja i reforme obrazovanja, jer se pokazalo da je sistem duboko neefikasan i da je država uložila novac u hiljade i hiljade mladih koji su učili nešto sa čime "ne mogu ništa" i za šta ne postoji potreba na tržištu rada.

"Pogledajte koliko novca dajemo da bismo dva puta školovali isto dete, da bismo dva puta pokušali da nekome nađemo posao, iako je imao vremena za to kroz osnovno i srednjoškolsko obrazovanje. Zato nam je bitna reforma školstva i da se čitavo društvo u to uključu, drugačije nećemo uspeti", zaključio je Vulin.

Preduzece "Dart furniture" organizuje obuku za mlade u programu Nacionalne službe za zapošljavanje, kao i za mlade bez roditeljskog staranja, a oni će po završetku obuke biti primljeni u stalni radni odnos.

Ministarstvo je nedavno preko nekoliko projekata otpočelo saradnju sa preduzećima koja treba da omogući radno angažovanje mladih bez roditeljskog staranja koji izlaze iz sistema socijalne zaštite, korisnika usluga socijalne zaštite, dece palih boraca, kao i teže zapošljivih kategorija društva.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik