Nastavak radova na Golubačkoj tvrđavi

Bez autora
Jun 30 2016

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija i direktor Austrijske razvojne agencija ADA u Srbiji potpisali su u Golupcu Memorandum o saradnji za nastavak radova na rekonstrukciji srednjovekovnog Golubačkog grada. Austrijska razvojna agencija obezbediće nam 800.000 evra, što je dovoljno za radove do 30. aprila sledeće godine, nakon čega ćemo, uz pomoć Evropske komisije, iz IPA fondova dobiti 2,1 milion evra, kako bi se kompletni radovi završili do 15. decembra 2017. godine, rekao je potpredsednik Vlade.

Nastavak radova na Golubačkoj tvrđaviPotpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić i direktor Austrijske razvojne agencija ADA u Srbiji Klaus Kaper potpisali su u Golupcu Memorandum o saradnji za nastavak radova na rekonstrukciji srednjovekovnog Golubačkog grada.

„Austrijska razvojna agencija obezbediće nam 800.000 evra, što je dovoljno za radove do 30. aprila sledeće godine, nakon čega ćemo, uz pomoć Evropske komisije, iz IPA fondova dobiti 2,1 milion evra, kako bi se kompletni radovi završili do 15. decembra 2017. godine“ rekao je potpredsednik Ljajić.

On je naveo da je kompletna obnova Golubačkog grada trebalo da se završi 22. jula, ali je došlo do kašnjenja zbog projektno-tehničke dokumentacije i zbog problema koji su iskrsli tokom izvođenja radova.

„Radi se o kapitalnom projektu koji će biti realizovan zahvaljujući Vladi Republike Austrije bez čije pomoći bi ovaj projekat bio mrtav“ rekao je Ljajić.On je kazao da će ministarstvo finansirati projekat izgradnje pristana na Dunavu, celokupne opreme za centar za posetioce i da će u buduće učestvovati u realizaciji i finansiranju i drugih projekata koji se tiču turističkih potencijala Golupca i Dunava.

Direktor ADA, Klaus Kaper, istakao je da je do sada završena prva faza obnove i da sada počinje naredna.

On je istakao da je Golubački grad najvažnija tvrđava na Dunavu, pa je zato važna i njena obnova, koja će umnogome promeniti Istočnu Srbiju.

Od planiranih radova, do sada su završeni gradnja obaloutvrde i centra za posetioce, probijen je i tunel, kroz koji će do kraja leta krenuti nova saobraćajnica te vozila više neće prolaziti kroz samu tvrđavu. Preostali su radovi na obnovi bedema tvrđave i njenih deset kula i gradnja kompletne infrastrukture.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik