Otvara se veliko tržište za proizvođače iz Crne Gore

Bez autora
Jul 17 2016

Dvanaesto pregovaračko poglavlje - Bezbjednost hrane, veterinarstvo i fitosanitarni nadzor zahtjevno je, a usklađivanje sa EU standardima u toj oblasti otvara veliko tržište za crnogorske proizvođače, saopštio je komesar za zdravlje i bezbjednost hrane, Vitenis Andriukaitis, na kraju dvodnevne posjete Crnoj Gori. Obecao je pomoć u nastavku procesa i zaključio da je otvaranje novih poglavlja sa Crnom Gorom jasan signal cijelom regionu da se proces proširenja nastavlja. Nedavno u Briselu otvoreno 12. poglavlje - Bezbjednost hrane, veterinarstvo i fitonsanitarni nadzor zahtjevno je, ali je crnogorska Vlada kadra da ispuni očekivane rezultate, kaže komesar za zdravlje i bezbjednost hrane, Vitenis Andriukaitis.

Otvara se veliko tržište za proizvođače iz Crne GoreDvanaesto pregovaračko poglavlje - Bezbjednost hrane, veterinarstvo i fitosanitarni nadzor zahtjevno je, a usklađivanje sa EU standardima u toj oblasti otvara veliko tržište za crnogorske proizvođače, saopštio je komesar za zdravlje i bezbjednost hrane, Vitenis Andriukaitis, na kraju dvodnevne posjete Crnoj Gori.

Obecao je pomoć u nastavku procesa i zaključio da je otvaranje novih poglavlja sa Crnom Gorom jasan signal cijelom regionu da se proces proširenja nastavlja

.Nedavno u Briselu otvoreno 12. poglavlje - Bezbjednost hrane, veterinarstvo i fitonsanitarni nadzor zahtjevno je, ali je crnogorska Vlada kadra da ispuni očekivane rezultate, kaže komesar za zdravlje i bezbjednost hrane, Vitenis  Andriukaitis.

“Pažljivo ćemo pratiti napredak jer Crna Gora mora da ispoštuje sve standarde po pitanju bezbjednosti hrane. A uvjeren sam, nakon ragovora sa zvaničnicima iz Vlade i Skupštine da ćete to i uspjeti”, kazao je Andriukaitis.

Ispunjavanje tih zahtjevnih standarda otvara veliko evropsko tržište.

“Važna je mogućnost da domaći proizvođaci izvoze na tržište EU, to je jasan plan i perspektiva pridruživanju Uniji. Sve je to ukupno dobar signal i regionu, koji pokazuje da proces proširenja napreduje. Svakako je otvaranje poglavlja 12 važan korak na kojem želim da čestitam Crnoj Gori”, istakao je Andriukaitis.

Bezbjednost hrane jedan je od prioriteta na tržištu koje broji preko 500 miliona ljudi, kaže Andriukaitis.

“Važno je da se obezbijede adekvatni ljudski resursi za to i mi u EK ćemo ubuduće biti od pomoći”, dodaje on.

Andriukaitis je drugi evropski komesar koji je posjetio Crnu Goru. Ranije je to učinio komesar za proširenje, Johanes Han.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik