"Delta agrar": Za deset godina prestigli Dance

Bez autora
Jul 17 2016

Rezultati koje su, za deset godina, od kada su ušli u posao gajenja svinja, postili stručaci "Delta agrara" ne samo da su najbolji u Srbiji, već su u rangu 10 najboljih farmi u Danskoj, zemlji lideru u ovoj oblasti stočarstva. Na ovome se, kako kažu u ovoj kompaniji, ne zaustavljaju, jer imaju u planu da i ove godine, u svinjogojske farme ulože 1,5 milion evra. Sa pet svinjogojskih farmi, koje punim kapacitetom posluju u okviru "Delta agrara", kako navodi dr Zoran Uzelac, direktor stočarstva u ovoj kompaniji, godišnje se tržištu isporuči više od 115.000 tovljenika, sa procentom mesnatosti većim od 60 odsto.

"Delta agrar": Za deset godina prestigli DanceRezultati koje su, za deset godina, od kada su ušli u posao gajenja svinja, postili stručaci "Delta agrara" ne samo da su najbolji u Srbiji, već su u rangu 10 najboljih farmi u Danskoj, zemlji lideru u ovoj oblasti stočarstva.

Na ovome se, kako kažu u ovoj kompaniji, ne zaustavljaju, jer imaju u planu da i ove godine, u svinjogojske farme ulože 1,5 milion evra.

Sa pet svinjogojskih farmi, koje punim kapacitetom posluju u okviru "Delta agrara", kako navodi dr Zoran Uzelac, direktor stočarstva u ovoj kompaniji, godišnje se tržištu isporuči više od 115.000 tovljenika, sa procentom mesnatosti većim od 60 odsto.

- Kada se uzme u obzir da je u Srbiji procenat mesnatosti od 45 pa do 50 odsto, a i da godišnje, krmače sa naših farmi imaju 17,8 živorođenih prasića, a u Danskoj je taj procenat 16,2 dok je u Srbiji samo 10,8, jasno je kakav smo rezultat uspeli da ostvarimo - navodi Uzelac.

- Utrošak hrane, odnosno, konverzija hrane u meso su nam takođe daleko bolji, a čak i sa cenom živih svinja od 140 dinara po kilogramu, mi po krmači imamo prihod veći od 200.000 dinara.

Uzelac je, takođe naveo kako je do ovih rezultata dovelo to što se striktno poštuje danska tehnologija u gajenju svinja, a takođe i to što se, na nukleus farmi, proizvodi vrhunski priplodni materijal, a sveža vrhunska grla takođe stižu iz Danske.

- Planovi razvoja kreću se upravo u pravcu proizvodnje priplodnih grla svinja - najavljuje Uzelac. - U proizvodnji tovljenika, jednostavno, uspeli smo da postignemo najbolje rezultate.

Tenis

Dolazak "Tenisa" nas ne plaši, već može samo da nas podstakne - ističe Zoran Sporić, direktor otkupa i prodaje mesa i stoke u "Delta agraru".

- Veliki igrač mora da ostvari neki profit, odnosno može da podstakne dobijanje dozvole za izvoz svinjskog mesa iz Srbije, a to i nam ide u korist.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik