Bijeljina: Zanatske radnje preuzele primat nad trgovinom

Bez autora
Jul 21 2016

Otvaranje zanatskih radnji u Bijeljini preuzelo je ove godine primat nad trgovinom u gradu, izjavio je izvršni direktor Zanatsko-preduzetničkog udruženja "Preduzetnik" iz Bijeljine Mile Stević.U prvoj polovini godine u Bijeljini su izdata 193 odobrenja za rad privatnih preduzetnika, od čega 75 za započinjanje zanatske djelatnosti, istovremeno je odjavljeno 28 zanatskih radnji, dok je u trgovini prijavljeno 59 radnji, koliko ih je i odjavljeno.

Bijeljina: Zanatske radnje preuzele primat nad trgovinomOtvaranje zanatskih radnji u Bijeljini preuzelo je ove godine primat nad trgovinom u gradu, izjavio je Srni izvršni direktor Zanatsko-preduzetničkog udruženja "Preduzetnik" iz Bijeljine Mile Stević.

U prvoj polovini godine u Bijeljini su izdata 193 odobrenja za rad privatnih preduzetnika, od čega 75 za započinjanje zanatske djelatnosti, istovremeno je odjavljeno 28 zanatskih radnji, dok je u trgovini prijavljeno 59 radnji, koliko ih je i odjavljeno.

Prema Stevićevim riječima, među novim zanatskim radnjama u gradu najviše ih je iz automehaničarske djelatnosti, ali i frizera, a kao zanimljivost ističe da u Bijeljini ne postoji nijedna registrovana vodoinstalaterska radnja. To je za Stevića pokazatelj o "radu na crno", ali i o nedostatku brojnih usluga u gradu što ukazuje na veliki prostor za dalji razvoj zanatstva.

Stević podsjeća da je početkom fiskalizacije 2008. godine u Bijeljini bilo 3.240 radnji, nakon čega je uslijedio negativan trend odjavljivanja djelatnosti koji je zaustavljen 2011. godine, od kada je broj prijavljenih u odnosu na broj odjavljenih radnji u stalnom rastu, po čemu je Bijeljina lider u Republici Srpskoj.

U gradu danas ima 1.886 registrovanih zanatsko-preduzetničkih radnji.

"Pozitivan trend u razvoju preduzetništva pokazuje kako sistemske mjere daju dobre rezultate, prvenstveno defiskalizacija u zanatstvu za male preduzetnike iz 2014. godine, kao i činjenica da su mladi shvatili prednosti samozapošljavanja i otvaranja sopstevnog biznisa", kaže Stević.

Izvršni direktor Zanatsko-preduzetničkog udruženja "Preduzetnik" iz Bijeljine Mile Stević ističe da se preduzetnička radnja može otvoriti za dva dana, uz maksimalno pojednostavnjenu administraciju i 30 KM takse, tako da je za pokretanje posla zavisno od djelatnosti dovoljno između tri do pet hiljada maraka.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik