Nova pravila za izvoz hrane iz BiH u SAD

Bez autora
Jul 24 2016

Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine obavijestila je sve privrednike koji izvoze prehrambene proizvode u SAD ili su iz drugih razloga zainteresovani za propise iz ovog sektora, da je američka Agencija za hranu i lijekove propisala nova pravila koja trebaju poštovati izvoznici pića i hrane iz BiH u SAD.Radi se o nekoliko usaglašavanja čiji je krajnji rok u 2016. godini, jedno od njih jesu novi zahtjevi u etiketiranju, a kako je navedeno, FDA je finalizirala dva nova pravila koja se tiču značajnih promjena u nutritivnim tablicama na etiketama za hranu, napitke i prehrambene suplemente.

Nova pravila za izvoz hrane iz BiH u SADVanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine obavijestila je sve privrednike koji izvoze prehrambene proizvode u SAD ili su iz drugih razloga zainteresovani za propise iz ovog sektora, da je američka Agencija za hranu i lijekove (Food and Drug Administration, FDA) propisala nova pravila koja trebaju poštovati izvoznici pića i hrane iz BiH u SAD.

Radi se o nekoliko usaglašavanja čiji je krajnji rok u 2016. godini, jedno od njih jesu novi zahtjevi u etiketiranju, a kako je navedeno, FDA je finalizirala dva nova pravila koja se tiču značajnih promjena u nutritivnim tablicama na etiketama za hranu, napitke i prehrambene suplemente.

Greške u etiketama su jedan od glavnih uzroka u zadržavanju izvoza, te bi bh. kompanije trebale pregledati sve svoje etikete kako bi procijenile njihovu usklađenost i trebale bi izmijeniti etiketiranje, odnosno ispoštovati zahtjeve za dodatnim tehničkim i drugim informacijama.

Rok za dovršavanje ovog posla je dvije godine, počevši od 26. jula 2016.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik