Poništeni državni tenderi vredni 23,3 milijarde dinara

Bez autora
Jul 24 2016

Za samo sedam meseci u ovoj godini komisija koja kontroliše javne nabavke poništila je tendere u vrednosti od čak 23,3 milijarde dinara. Država je od januara do jula praktično poništila svaki drugi tender.Prema podacima Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki, koja rešava žalbe firmi koje smatraju da su oštećene, poništeno je čak 323 tendera od ukupno razmatrane 672 javne nabavke. Od ukupno 47 milijardi dinara, koliko su vredeli ovi tenderi, nepravilino se baratalo sa čak 23 milijarde.

Poništeni državni tenderi vredni 23,3 milijarde dinaraZa samo sedam meseci u ovoj godini komisija koja kontroliše javne nabavke poništila je tendere u vrednosti od čak 23,3 milijarde dinara.

Kako pokazuje istraživanje “Blica” država je od januara do jula praktično poništila svaki drugi tender. Prema podacima Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih (RKJN) nabavki, koja rešava žalbe firmi koje smatraju da su oštećene, poništeno je čak 323 tendera od ukupno razmatrane 672 javne nabavke. Od ukupno 47 milijardi dinara, koliko su vredeli ovi tenderi, nepravilino se baratalo sa čak 23 milijarde.

- Nekoliko je razloga za poništavanje tendera od pogrešno napisane konkursne dokumentacija do diskiminisanja jednih firmi i favorizovanja drugih. Primećeno je i sužavanje konkurencije među ponuđačima kroz nepotrebne zahteve za dodatnim uslovima - kažu za “Blic” u RKJN.

Među naručiocima loših tendera bile su brojne državne institucije, ministarstva i državne kompanije, a procenjena vrednost tendera se kretala od nekoliko stotina hiljada dinara do više desetina miliona.

Prethodnih meseci “grešila” su javna preduzeća “Srbijašume”, “Resavica” i “Transnafta”, zatim RTS, „Beogradske elektrane“, klinički centri Vojvodine i Srbije....

Od ministarstava na crnoj listi republičke komisije našla su se ministarstva finansija i pravde... Njihovi tenderi poništavani su delimično ili u potpunosti. Razlozi su išli od toga da su pogrešno pisali konkursnu dokumentaciju do diskriminisanja jednih firmi i favorizovanja drugih.

Privatne firme žalile su se naime, da su pojedini državni organi tendere dodeljivali najskupljima, čak i da su ih pisali ciljano za određene kompanije.

Republička komisija je u tom periodu delimično poništila i tender javnog preduzeća “Jugoimport SDPR”. Ovde se jedna privatna firma žalila da je pobednik na tenderu ponudio robu odnosno tonere za štampače i fotokopir aparate koji se ne proizvode.

Nemanja Nenadić iz “Transparentnosti Srbija” kaže za “Blic” da poništavanje tendera može da povuče različite posledice za odgovorne.

- U slučaju proceduralnih grešaka službenik bi mogao da bude kažnjen disciplinski. Direktori obično budu kažnjeni prekršajno i novčano, a postoji mogućnost i krivične odgovornosti. U tom slučaju je potrebno utvrditi da se tender nameštao za nekoga i da je postojala loša namera - ocenio je Nenadić.

Bačeno 30 miliona dinara

Zbog loše napisanih tendera ili favorizovanja ciljanih firmi, ministarstva, javna preduzeća i državne insitucije samo u ovoj godini bacile su više od 30 miliona dinara.

Toliko su, naime, koštale takse koje naručioci tendera novcem građana morali da plate privatnim firmama, a u proseku su po svakom nepravilnom tenderu iznosili po oko 100.000 dinara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik