Šibeniku dodijeljeno 41,5 milijun kuna za revitalizaciju tvrđave sv. Ivana

Bez autora
Jul 25 2016

Projekt revitalizacije tvrđave sv. Ivana, ukupne vrijednosti oko 49.145.000 kuna, sufinancirat će Europski fond za regionalni razvoj s gotovo 41,5 milijun kuna bespovratnih sredstva, a to je najveći iznos ikada dodijeljen Gradu Šibeniku, priopćeno je iz Ureda gradonačelnika u ponedjeljak. Ostatak sredstava će osigurati Grad Šibenik koji će ujedno prvi dobiti sredstva iz natječaja Integriranih razvojnih programa temeljnih na razvoju kulturne baštine. Vjerovali smo da će, nakon obnove tvrđave sv. Mihovila i Barone, i ovaj projekt uspješno povući sredstva, ne samo zbog toga što je tehnički izvrsno pripremljen, već i zbog uhodanog tima iz Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj.

Šibeniku dodijeljeno 41,5 milijun kuna za revitalizaciju tvrđave sv. IvanaProjekt revitalizacije tvrđave sv. Ivana, ukupne vrijednosti oko 49.145.000 kuna, sufinancirat će Europski fond za regionalni razvoj s gotovo 41,5 milijun kuna bespovratnih sredstva, a to je najveći iznos ikada dodijeljen Gradu Šibeniku, priopćeno je iz Ureda gradonačelnika u ponedjeljak.

Ostatak sredstava će osigurati Grad Šibenik koji će ujedno prvi dobiti sredstva iz natječaja "Integriranih razvojnih programa temeljnih na razvoju kulturne baštine", stoji u priopćenju gradonačelnika Željka Burića.

"Vjerovali smo da će, nakon obnove tvrđave sv. Mihovila i Barone, i ovaj projekt uspješno povući sredstva, ne samo zbog toga što je tehnički izvrsno pripremljen, već i zbog uhodanog tima iz Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj. Ponosan sam i sretan što se polako ostvaruje dugogodišnji san Šibenčana o obnovi svih šibenskih tvrđava'', poručio je Burić.

U postupku dodjele bespovratnih sredstava za projekt "Revitalizacija tvrđave sv. Ivana" treba provesti i posljednji korak - donošenje odluke o financiranju u nadležnosti Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Provedbom projekta Šibenik nastavlja obnovu svoga fortifikacijskog sustava koji predstavlja značajan element lokalne i nacionalne kulturne baštine, i šibenske tvrđave predstavlja kao kulturne turističke atrakcije, stoji u priopćenju.

Rekonstrukcija tvrđave sv. Ivana, površine oko 13.000 četvornih metara, predviđa obnovu bedema i inovativne sadržaje. U podnožju sjevernih obrambenih bedema, poznatom kao "kliješta" moći će se uživati u gastro-vizualnom konceptu.

Tehnikom 3D video mappinga na zidinama tvrđave proicirat će se različiti sadržaji stvarajući dodatne dimenzije, optičke iluzije i dojam kretanja statičnih objekata. Na tvrđavi će se smjestiti povijesni plato i Edukativni kampus opremljen pametnim interaktivnim učionicama i prezentacijskim prostorima unutar zidina tvrđave.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik