Nikad veća pomoć države za preduzetnike

Bez autora
Jul 25 2016

Od 16 milijardi dinara namenjenih za podršku pokretanja i širenja privatnog posla, od kojih je 4,4 milijarde bespovratnih, u prva tri meseca ove „Godine preduzetništva” na osnovu podnetih zahteva privrednicima je isplaćena 5,1 milijarda dinara.U Ministarstvu privrede napominju da je mnogo zahteva koji se upravo rešavaju, tako da se navedeni iznos isplaćenih sredstava svakodnevno uvećava. Od 33 programa podrške onima koji započinju i šire postojeći posao, devet je završeno, na 21 konkurs zainteresovani još mogu da se javljaju, a još četiri su u pripremi.

Nikad veća pomoć države za preduzetnikeOd 16 milijardi dinara namenjenih za podršku pokretanja i širenja privatnog posla, od kojih je 4,4 milijarde bespovratnih, u prva tri meseca ove „Godine preduzetništva” na osnovu podnetih zahteva privrednicima je isplaćena 5,1 milijarda dinara.

U Ministarstvu privrede napominju da je mnogo zahteva koji se upravo rešavaju, tako da se navedeni iznos isplaćenih sredstava svakodnevno uvećava.

Od 33 programa podrške onima koji započinju i šire postojeći posao, devet je završeno, na 21 konkurs zainteresovani još mogu da se javljaju, a još četiri su u pripremi.

Upućeni tvrde da preduzetnici u Srbiji nikada nisu mogli da računaju na veću pomoć države, kao što je to slučaj u ovoj „Godini preduzetništva” u kojoj „mali biznis” pomaže 28 državnih i evropskih institucija, nevladinih organizacija i udruženja privrednika.

Interesovanje je veliko, kažu u Ministarstvu privrede. Za neki od ponuđenih programa podrške do sada se prijavilo više od 10.000 preduzeća, početnika u poslovanju i lokalnih samouprava. Od 5.447 zahteva, odobreno je više od polovine.

 – Najveće interesovanje vlada za programe koji su kombinacija kreditne podrške i bespovratnih sredstava – ističu u Ministarstvu privrede. – Naročito za program nabavke opreme, koji se ostvaruje u saradnji sa Razvojnom agencijom Srbije, izabranim poslovnim bankama i lizing kompanijama. Za ovu namenu u budžetu je izdvojeno i 542 miliona dinara koje država poklanja ako preduzetnici kupuju opremu. Poklonjena suma pokriva 25 odsto od vrednosti investicije, a ostatak se može dobiti kao povoljan kredit od Fonda za razvoj

U ministarstvu kažu da je da 31. maja, kada je objavljen javni poziv, obrađeno oko 200, a odobreno 156 zahteva na osnovu kojih je isplaćeno 235 miliona dinara bespovratnih sredstava. Na ovaj način podržana su ulaganja preduzetnika u opremu i mašine za proizvodnju u ukupnom iznosu od 1,3 milijarde dinara.

Posle završetka „Programa podrške za nabavku opreme”, biće raspisan javni poziv preduzetnicima da konkurišu za sredstva iz „Programa podsticanja preduzetništva”. Tako oni koji više nisu početnici, a imaju „razvojne projekte”, mogu da računaju na 80 odsto od neophodnih sredstava u vidu povoljnog kredita Fonda za razvoj. Država će im pokloniti 20 odsto – ukupno 550 miliona dinara, dok je Fond za razvoj obezbedo 2,2 milijarde dinara za kredite.

Još dva programa podrške biće namenjena podsticanju inovacija, zatim za podršku izvoza i povezivanja sa stranim kompanijama, a država će pomagati i učešće na sajmovima i prodor na inostrana tržišta.

Za podršku početnicima u poslovanju izdvojeno je 150 miliona dinara – bez obaveze vraćanja. Zahtevi se podnose Fondu za razvoj, koji početniku, pored 30 odsto „poklona”, nudi još 70 odsto potrebnih para za pokretanje posla u vidu povoljnog kredita. Do sada je podneto oko 100 zahteva, odobreno je 18, odbijeno je 10, a još 65 se obrađuje.

– Za podršku početnicima još ima novca, tako da svi zainteresovani mogu da podnose zahteve dok se sredstva ne utroše – napominju u ministarstvu.

Ali, to nije sve. Još 200 miliona dinara rezervisano je za „Otvoreni program”, koji će biti sastavljen od predloga privrednika, njihovih udruženja i nevladinih organizacija koje mogu slati putem sajta „Godina preduzetništva”.

U „Strategiji za podršku razvoja malih i srednjih preduzeća, preduzetništva i konkurentnosti od 2015. do 2020. godine” država se obavezala da će preduzeti sve što je neophodno kako bi se broj sadašnjih oko 315.000 preduzeća i preduzetnika do kraja ove decenije povećao na 350.000. Ovaj sektor privrede sada zapošljava 720.000, a cilj je da do kraja decenije u njemu radi gotovo milion ljudi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik