Promet 12 miliona evra, Belex u blagom padu

Bez autora
Jul 25 2016

Proteklih pet trgovačkih dana doneli su odličan promet, ponovo mahom usled velikog trgovanja državnim dužničkim hartijama. Ukupna realizacija u trgovanju iznosila je 1,5 milijardi dinara, dok je indeks Belex15 oslabio nepunih jedan odsto na 610,3 poena. Ova korpa najlikvidnijih akcija na tržištu od početka godine beleži minus od 5,2 odsto. Od likvidnijih akcija, najviše se trgovalo Energoprojekt holdingom koji je zabeležio promet od 9,9 miliona dinara, uglavnom na ceni od 1.200 dinara. Od početka juna akcije našeg najvećeg građevinara faktički imaju uravnoteženu cenu dok od početka godine beleže prinos od 15,7 procenata.

Promet 12 miliona evra, Belex u blagom paduProteklih pet trgovačkih dana doneli su odličan promet, ponovo mahom usled velikog trgovanja državnim dužničkim hartijama.

Ukupna realizacija u trgovanju iznosila je 1,5 milijardi dinara (12,1 milion evra), dok je indeks Belex15 oslabio nepunih jedan odsto na 610,3 poena. Ova korpa najlikvidnijih akcija na tržištu od početka godine beleži minus od 5,2 odsto.

Od likvidnijih akcija, najviše se trgovalo Energoprojekt holdingom (ENHL) koji je zabeležio promet od 9,9 miliona dinara, uglavnom na ceni od 1.200 dinara. Od početka juna akcije našeg najvećeg građevinara faktički imaju uravnoteženu cenu dok od početka godine beleže prinos od 15,7 procenata.

Na poslednjoj ceni, tržišna vrednos tEnergoprojekta iznosi 13,1 milijardudinara (oko 106 milionaevra). Ova kompanija je izvestila protekle sedmice da je njeno zavisno preduzeće, EP Niskogradnja, ugovorilo u Ugandi novi posao vredan 14,7 miliona evra.

Među prometnijim papirima, posle dužeg vremena, našla se i valjaonica aluminijuma Impol-Seval (IMPL) sa realizacijom od 8,8 miliona dinara, uglavnom ostvarenom u petak.

Impol je prošlonedeljno trgovanje okončao u blagom plusu na 1.716 dinara, ali je ova hartija u tekućoj godini jedan od najvećih dobitnika na Beogradskoj berzi s obzirom na rast od početka godine od 56,9 procenata. Ova kompanija je prošle godine zabeležila rekordne rezultate poslovanja, ostvarivši prihod od 13,6 milijardi dinara (rast od 13,3 odsto) i neto dobit od 902,3 miliona RSD u odnosu na tek devet miliona dinara ostvarenih u 2014. godini.

Najveći dobitnik među likvidnim hartijama bio je Messer Tehnogas (TGAS) koji je skočio 5,2 odsto na 8.943 dinara uzpromet od 3,5 miliona dinara. Veći pritisak na strani tražnje ova kompanija duguje pre svega činjenici da je ove godine, prvi put otkada posluje na domaćem tržištu, odobrila akcionarima dividendu u bruto iznosu od 1.801 dinar po akciji. Na ceni od petka, dividendni prinos na ovoj hartiji iznosi čak 20,1 odsto.

Naftna industrija Srbije (NIIS) registrovala je jednu od najlošijih trgovačkih sedmica u pogledu prometa. NIS je zabeležio trgovanje vredno 3,3 miliona dinara, uz pad cene od 1,6 odsto na 615 dinara.

Najprometnija akcija bilo je beogradsko stovarište Kopaonik (KOPB) koje je zabeležilo promet od 20,8 miliona RSD uglavnom po ceni od 1.500 dinara. Samo u četvrtak isprometovano je gotovo devet odsto akcija ove kompanije, da bi u petak usledio rast cene s nevelikim prometom.

Sa rastom cene od 11,3 odsto ova hartija je bila najveći dobitnik među prometnijim papirima, dok su gubitnike predvodili Galenika Fitofarmacija (FITO) i Metalac (MTLC) sa sedmičnom korekcijom od 6,5 i 4,8 procenata, respektivno.

Dobitnik nedelje

Vrednost akcija jedne od vodećih svetskih kompanija u oblasti korporativnog softvera, nemačkog SAP, skočila je protekle sedmice 7,5 procenata, nakon što je objavila rast dobiti u drugom kvartalu od 73 odsto na 816 miliona evra.

Prihod u istom periodu je porastao pet odsto na 5,24 milijarde evra, zahvaljujući u prvom redu "cloud" biznisu koji je rastao stopom od 30 procenata. SAP sa vrednošću od oko 94 milijarde evra predstavlja najveću kompaniju po tržišnoj vrednosti u repernom nemačkom indeksu DAX 30.

Gubitnik nedelje

Nemačka avio-kompanija, Lufthansa, izgubila je protekle sedmice na vrednosti gotovo deset procenata, nakon što je izdala saopštenje o očekivanoj smanjenoj profitabilnosti do kraja godine usled serije terorističkih napada.

Lufthansa očekuje u drugoj polovini godine pad prihoda od 8-9 odsto, dok se operativni profit očekuje na nižem nivou u odnosu na 2015. Ranije, kompanija je prognozirala operativni profit "neznatno iznad" prošlogodišnjeg nivoa. Od početka godine, akcije Lufthanse izgubile su na vrednosti skoro 30 procenata.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik