Preduzetnici već dobili 5,1 milijardu

Bez autora
Jul 28 2016

Za neki od programa iz "Godine preduzetništva" dosad se prijavilo 10.000 ljudi, firmi i lokalnih samouprava. Novac je dobio svaki drugi, odnosno 5.447 korisnika.Potrošeno je svega 30 odsto predviđenih sredstava - 5,1 milijarda dinara, a od ukupno 33 projekta, zatvoreno ih je devet. Aktivan je 21, a tri će biti raspisana narednih meseci.Ovo je presek programa "Godine preduzetništva" posle prva tri meseca, koji je zamišljen kao podrška postojećim i budućim privrednicima.

Preduzetnici već dobili 5,1 milijarduZa neki od programa iz "Godine preduzetništva" dosad se prijavilo 10.000 ljudi, firmi i lokalnih samouprava. Novac je dobio svaki drugi, odnosno 5.447 korisnika. Potrošeno je svega 30 odsto predviđenih sredstava - 5,1 milijarda dinara, a od ukupno 33 projekta, zatvoreno ih je devet.

Aktivan je 21, a tri će biti raspisana narednih meseci.Ovo je presek programa "Godine preduzetništva" posle prva tri meseca, koji je zamišljen kao podrška postojećim i budućim privrednicima.

- Država je prvi put objedinila kapacitete i opredelila ukupno 16 milijardi dinara, od kojih su 4,4 milijarde nepovratna sredstva - objašnjavaju u Ministarstvu privrede.

- Najveće interesovanje vlada za programe Ministarstva privrede koji su kombinacija kreditne podrške i bespovratnih sredstava. A naročito za program nabavke opreme, koji serealizuju u saradnji s Razvojnom agencijom Srbije i izabranim poslovnim bankama. Za njega je izdvojeno 542 miliona dinara, za 25 odsto učešća u nabavci opreme.

Za malo više od mesec dana obrađeno jeoko 200 zahteva i odobreno njih 156, u vrednosti 235 miliona dinara. Ukupna vrednost investicija u opremu i mašine za proizvodnju iznosi 1,3 milijarde dinara.

Početnika u poslovanju, međutim, nema previše. Za program podrške, za koji je izdvojeno 150 miliona dinara bespovratnih sredstava, prijavilo se manje od 100 zaintersovanih. Odobreno je 18 zahteva, 10 je odbijeno, a 65 ih se još obrađuje.

- Za ove programe još ima sredstava, tako da svi zainteresovani mogu da se jave - napominju u Ministarstvu privrede.

- Kada se završi podrška nabavci opreme, biće raspisan Program podsticanja razvoja preduzetništva kroz razvojne projekte. Namenjen je preduzećima koja su izašla iz startap faze i potrebna im je podrška za dalji razvoj. Ovaj program takođe predstavlja kombinaciju 80 odsto kreditnih sredstava Fonda za razvoj i 20 odsto bespovratnih sredstava države. Ministarstvo privrede je za ovaj program opredelilo 550 miliona dinara, a Fond za razvoj 2,2 milijarde dinara.

Pomoć izvoznicima

Preduzeća će u narednom periodu moći da konkurišu i za jedan od dva programa namenjena izvoznicima. Prvi je internacionalizacija preduzeća i povezivanje sa stranim kompanijama, a drugi podrška za učešće na sajmovima i izlasku na inostrana tržišta.

Tačno 200 miliona dinara odvojeno je i za Otvoreni program. On tek treba da se osmisli na osnovu sugestija koje stižu od privrednika.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik