Potraživanja bh. tvrtki rastu

Bez autora
Jul 31 2016

Jedan od gorućih problema bh. gospodarstva leži u činjenici što milijarde KM "zarobljenog" kapitala i dalje lebde u "nedokučivoj zoni" i predstavljaju konstantno breme za učinkovitije poslovanje.Ukupan iznos potraživanja bh. tvrtki od kupaca u protekle tri godine bilježi konstantan rast, a samo u 2015. imao je skok od 94 milijuna KM i dosegnuo iznos od 11,416 milijardi KM. Gledajući po entitetima, na potraživanja tvrtki u FBiH otpadaju 7,473 milijarde KM, dok kompanije u RS-u potražuju od kupaca 3,943 milijarde KM.

Potraživanja bh. tvrtki rastuJedan od gorućih problema bh. gospodarstva leži u činjenici što milijarde KM “zarobljenog” kapitala i dalje lebde u “nedokučivoj zoni” i predstavljaju konstantno breme za učinkovitije poslovanje.

Ukupan iznos potraživanja bh. tvrtki od kupaca u protekle tri godine bilježi konstantan rast, a samo u 2015. imao je skok od 94 milijuna KM i dosegnuo iznos od 11,416 milijardi KM.

Gledajući po entitetima, na potraživanja tvrtki u FBiH otpadaju 7,473 milijarde KM, dok kompanije u RS-u potražuju od kupaca 3,943 milijarde KM, tvrde iz kompanije LRC iz Sarajeva, koja od 2000. na bh. tržištu pruža rješenja u cilju pronalaska novih kupaca, smanjenja rizika u poslovanju i boljeg upravljanja potraživanjima.

Kompanija LRC je stoga pokrenula besplatni servis “Bonitetna ocjena potraživanja” kao svojevrsni oblik potpore bh. gospodarstvenicima koji žele povećati učinkovitost u naplati vlastitih potraživanja.

Na granici solventnosti

- Zbog problema s naplatom vlastitih potraživanja, bh. gospodarstvenici suočeni su i s otežanim plaćanjem svojih obveza, pa su “obveze prema dobavljačima” u 2015. porasle čak za 63 milijuna KM u odnosu na prethodnu godinu.

Tako je ukupan iznos neizmirenih obveza prema dobavljačima dosegnuo iznos od 11,9 mlrd. KM. Uzimajući u obzir vrijednost ubrzanog pokazatelja likvidnosti, koji podrazumijeva odnos sredstava spremnih za plaćanje u odnosu na tekuće obveze, ne čudi činjenica što je kompletno bh. gospodarstvo, po ukupnoj prosječnoj ocjeni, na granici solventnosti i nemogućnosti servisiranja svojih tekućih obveza.

Prosječan broj dana naplate potraživanja za bh. tvrtke je 71, dok je ovo razdoblje za plaćanje vlastitih obveza prema dobavljačima dulje za čak 100 dana - 171 dan, objašnjava Damir Damadžić iz LRC-a.

Bonitetna ocjena potraživanja

Analiza mogućnosti naplate i formiranje “Bonitetne ocjene potraživanja” dostupni su kao besplatan servis u sklopu LRC agencije za upravljanje potraživanjima. Ova usluga je svojevrstan oblik potpore gospodarstvenicima u BiH koji žele povećati učinkovitost u naplati vlastitih potraživanja, a samim tim omogućiti urednije izmirivanje svojih obveza.

Bonitetna ocjena potraživanja predstavlja jedinstvenu procjenu mogućnosti naplate, a formira se na osnovi financijskih pokazatelja, kao što su tekući i ubrzani pokazatelj likvidnosti koji su primjeren pokazatelj koliko je kompanija u stanju svojim poslovanjem pokrivati svoje tekuće obveze te prosječan broj dana plaćanja dobavljača i naplate potraživanja.

Također, tvrde iz kompanije LRC, značajnu ulogu u kreiranju ocjene igraju i bogata, višegodišnja sudska praksa, više od 140.000 pokrenutih postupaka za naplatu potraživanja, informacije iz LRC registra dužnika, povijest blokada i aktivacija transakcijskih računa, iznos i starost dugovanja te prethodne, registrirane platežne navike.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik