Odgođeno razmatranje odluke o drugom bloku TE

Bez autora
Aug 21 2016

Vanredna Skupština akcionara Elektroprivrede, na kojoj će se razmatrati odluka o izgradnji drugog bloka Termoelektrane Pljevlja, odložena je za 9. septembar. Sjednica je prvobitno bila zakazana za 31. avgust. Dioničari će, prema proširenom dnevnom redu, razmatrati i odluke o knjiženju u EPCG i potvrđivanju ugovora za izgradnju drugog bloka TE Pljevlja. Na dnevnom redu biće i odluke o prihvatanju ostavke i razrješenju, kao i izboru članova Odbora direktora EPCG. Radni tim za implementaciju projekta, koji čine predstavnici Vlade, EPCG i Rudnika uglja, i predstavnici Škoda Prahe usaglasili su finalnu cijenu za drugi blok TE.

Odgođeno razmatranje odluke o drugom bloku TEVanredna Skupština akcionara Elektroprivrede (EPCG), na kojoj će se razmatrati odluka o izgradnji drugog bloka Termoelektrane (TE) Pljevlja, odložena je za 9. septembar. Sjednica je prvobitno bila zakazana za 31. avgust.

Dioničari će, prema proširenom dnevnom redu, razmatrati i odluke o knjiženju u EPCG i potvrđivanju ugovora za izgradnju drugog bloka TE Pljevlja. Na dnevnom redu biće i odluke o prihvatanju ostavke i razrješenju, kao i izboru članova Odbora direktora EPCG.

Radni tim za implementaciju projekta, koji čine predstavnici Vlade, EPCG i Rudnika uglja, i predstavnici Škoda Prahe usaglasili su finalnu cijenu za drugi blok TE.

Škoda Praha se obavezala da realizuje projekat po cijeni od 324,5 miliona eura u skladu sa usaglašenim ugovorima o uslugama izrade Glavnog projekta i o izvođenju radova.

Kompanija se obavezala i da će ponuđenim tehničkim rješenjem ispoštovati garantovane uslove Evropske unije (EU) standarda za PC tehnologiju sagorijevanja uglja.

U junu 2013. godine proslijeđeno je 13 pozivnih pisama za dostavljanje ponuda, uz definisanje tehničkih i komercijalnih parametara i uslova ostvarivanja partnerskog odnosa za taj projekat.

Nakon intenzivnih međusobnih razgovora i razjašnjenja, do kraja oktobra iste godine prispjelo je ukupno devet ponuda čijom se evaluacijom, na bazi unaprijed utvrđenih kriterijuma, u aprilu prošle godine konačno došlo do najpovoljnije preliminarne ponude – češke kompanije Škoda Praha, vrijedne 338,5 miliona eura.

Preliminarno ponuđena cijena Škode Prahe je iznosila 359,4 miliona eura, dok su predstavnici crnogorskog Radnog tima ponudili 349, 2 miliona eura.

Nakon utvrđivanja konačnog predloga, početna cijena je umanjena za oko 25 miliona eura.

Skupština Crne Gore je krajme jula usvojila i Zakon o potvrđivanju Protokola između vlada Crne Gore i Češke o saradnji u oblasti energetike i infrastrukture, kojim se uspostavlja adekvatan pravni okvir za dalje unaprijeđenje bilateralne ekonomske saradnje u navedenim oblastima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik