Sankcije za uzurpatore državnog poljoprivrednog zemljišta

Bez autora
Aug 22 2016

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije poručio je danas da će država do kraja godine identifikovati uzurpatore poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države i prema njima preduzeti sankcije, dok će sa parcela za koje se ne zna identitet uzurpatora usevi biti skinuti.Ministar je, govoreći na konferenciji za novinare na temu uzurpacije poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini na teritoriji grada Pančeva, istakao da će država ove godine imati 120.000 hektara više zemljišta za davanje u zakup. On je naveo da će se 430.000 hektara zemljišta naći u nekom obliku zakupa na osnovu licitacije, prečeg zakupa ili besplatnog davanja institucijama koje na to imaju pravo.

Sankcije za uzurpatore državnog poljoprivrednog zemljištaMinistar poljoprivrede i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Branislav Nedimović poručio je danas da će država do kraja godine identifikovati uzurpatore poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države i prema njima preduzeti sankcije, dok će sa parcela za koje se ne zna identitet uzurpatora usevi biti skinuti.

Nedimović je, govoreći na konferenciji za novinare na temu uzurpacije poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini na teritoriji grada Pančeva, istakao da će država ove godine imati 120.000 hektara više zemljišta za davanje u zakup.

Ministar je naveo da će se 430.000 hektara zemljišta naći u nekom obliku zakupa na osnovu licitacije, prečeg zakupa ili besplatnog davanja institucijama koje na to imaju pravo.

On je precizirao da će to ove godine doneti 24,7 miliona evra više u budžet, i naglasio da će svi resursi Ministarstva biti stavljeni na raspolaganje kako bi se ovo pitanje rešilo do kraja.

Mora postojati red, a za nered se mora odgovarati, dodao je Nedimović i upozorio na to da 15 poljoprivrednih inspektora, koliko ih trenutno ima, nije dovoljno da se ovaj posao privede kraju.

Ministar je ocenio da se snaga države ogleda kroz inspekcije, istakavši da ne postoji čak ni pomoćnik ministra zadužen za inspekcije, što će se, kako je najavio, regulisati narednih dana.

On je precizirao da je zadatak poljoprivrednih inspektora da utvrde da li je došlo do narušavanja zakona, a onda se tim problemom bavi tužilaštvo, dok policija deluje samo ukoliko dođe do problema u izvršavanju odluke.

Nedimović je podvukao da po pitanju uzurpiranog poljoprivrednog zemljišta neće biti popuštanja i da će lokalne samouprave snositi posledice, jer su one dobile zemljište na raspolaganje da njime upravljaju, ali da će biti kažnjeni i uzurpatori.

Ministar je primetio da postoji problem oko registra poljoprivrednog zemljišta, jer se dešavalo da su, na primer, kombinati zbog prirode svog posla gradili kanale, atarske puteve, objekte, a nikada ih nisu upisivali u katastar.

Ideja je da dođemo do tačnih podataka o poljoprivrednim površinama. Takođe, želimo da imamo propis koji reguliše poljoprivredne objekte i infrastrukturu, naglasio je on, uz uverenje da će se državno poljoprivredno zemljište, kroz razjašnjenje tog stanja, povećati za 20 do 30 odsto.

Gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov izrazio je zadovoljstvo zbog toga što je ministar pružio podršku borbi protiv uzurpiranja zemljišta.

Sistemskom borbom moramo da uzurpatorima ukažemo na to da svako može da uživa određena prava, ali mora da ispuni svoje obaveze, naglasio je Pavlov.

Više od 80 odsto površine Pančeva predstavlja poljoprivredno zemljište, u koje je neophodno ulagati i sistematski ga izgrađivati, dodao je on.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik