CroNoMar i NCP iz Šibenika Kinezima oteli gradnju tri katamarana za Island i Norvešku

Bez autora
Aug 23 2016

Ovog mjeseca dva nova radna broda izgrađena u hrvatskim brodogradilištima isporučena su posredstvom šibenske tvrtke CroNoMar na međunarodno tržište marikulture. Radi se o aluminijskim katamaranima izgrađenim u NCP remontnom broodgradilištu Šibenik. Jedan je dug 13,75, a drugi 15 metara. Ovaj 15 metara dug brod je drugi tog tipa proizveden u Hrvatskoj. Do tada su takvi brodovi bili rađeni samo u Kini. Osim dužine, značajna razlika između prvog i drugog broda je najviše u tehničkim rješenjima i poboljšanjima. Pojedinačna vrijednost broda 13,75 metara dužine kreće se u prosjeku oko 630 tisuća eura, dok je katamaran 15 metara dužine vrijedan oko 1,3 milijuna eura.

CroNoMar i NCP iz Šibenika Kinezima oteli gradnju tri katamarana za Island i NorveškuOvog mjeseca dva nova radna broda izgrađena u hrvatskim brodogradilištima isporučena su posredstvom šibenske tvrtke CroNoMar na međunarodno tržište marikulture. Radi se o aluminijskim katamaranima izgrađenim u NCP remontnom broodgradilištu Šibenik.

Jedan je dug 13,75, a drugi 15 metara. Ovaj 15 metara dug brod je drugi tog tipa proizveden u Hrvatskoj. Do tada su takvi brodovi bili rađeni samo u Kini. Osim dužine, značajna razlika između prvog i drugog broda je najviše u tehničkim rješenjima i poboljšanjima.

Pojedinačna vrijednost broda 13,75 metara dužine kreće se u prosjeku oko 630 tisuća eura, dok je katamaran 15 metara dužine vrijedan oko 1,3 milijuna eura.

Do kraja kolovoza planiran je izvoz još jednog katamarana koji se upravo gradi u NCP-u i jednog servisnog broda koji se upravo dovršava u Tehnomontu.

Brod koji se upravo gradi u NCP-u prodan je jednom ribogojilištu na Island te je trenutno u posljednoj fazi prilagodbe prema islandskim brodograđevnim pravilima. Brod koji se gradi u Tehnomontu je servisni brod vrijedan više od tri milijuna eura, koji će se koristiti na ribogojilištima u Norveškoj. Ovaj brod opslužuje ribogojilište te obavlja i ostale radnje vezane uz samo poslovanje ribogojilišta kao i njegovo održavanje.

Kako je Hrvatska zemlja koja želi privući investicijske projekte veće dodane vrijednosti čije je poslovanje povezano s modernim tehnologijama i inovacijama, kao i internacionalizacijom poslovanja, 2010. godine započeo je projekt izgradnje brodova u Hrvatskoj koji su namijenjeni izvozu.

Svi oni su konkurentni prvenstveno kvalitetom, a naravno i cijenom. Projekt se od početne ideje, pa zatim kroz sve razvojne faze do danas, realizirao posredovanjem tvrtke CroNoMar čiji je glavni cilj povezivanje hrvatskih i norveških tvrtki, identifikacija tržišnih potreba i olakšavanje pristupa novim tržištima u cilju jačanja konkurentnosti i izvoznog potencijala naših poduzetnika. Posebno malih i srednjih poduzeća koja posluju u sektoru mora i pomorstva u Hrvatskoj, ističe Ana Zajc, viši projektni savjetnik CroNoMar.

Tako će se do kraja kolovoza u zadnjih pet godina doseći brojka od 54 katamarana. Od kojih su dva 15-metarska te tri servisna broda isporučena norveškim i drugim stranim naručiteljima u sektoru marikulture. Ukupna vrijednost svih tih isporuka prema izračunima Ane Zajc je oko 45 milijuna eura.

„Zahvaljujući kvaliteti proizvoda i konkurentnosti u odnosu na druge proizvođače, ovaj projekt se nastavio ugovaranjem novih modela i vrsta brodova. Bez obzira na vrstu broda i njegovu svrhu, svaki brod, odnosno svaki ugovor je specifičan, te se pregovara i gradi u skladu sa zahtjevima krajnjeg kupca“, pojašnjava Ana Zajc.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik