Ko su kompanije koje žele Galeniku?

Bez autora
Aug 23 2016

Tri su potencijalna strateška partnera koja bi mogla da najpoznatiju farmaceutsku kuću u Srbiji - Galeniku, nekada najveću na Balkanu, vrate na stare staze uspeha. Za ponuđenih 25 odsto vlasništva kompanije koja je bila glavni proizvođač lekova u nekadašnjoj Jugoslaviji, zainteresovane su dve kompanije Cadila Pharmaceuticals Limited iz Indije i EMS S.A. iz Brazila i jedan Konzorcijum Frontier Pharma Limited iz Velike Britanije i LLC NPA Petrovax Pharm iz Rusije. Komisija za sprovođenje postupka strateškog partnerstva za Galeniku odobrila je prijave sva tri ponuđača i sada sledi dostavljanje predloga rang-liste Vladi Srbije. Vrednost ponuđena na tenderu za četvrtinu Galenike nije manja od sedam miliona evra, a sve kompanije koje su dostavile ponude su prilično velike na nacionalnom nivou, ali se ne mogu nazvati liderima u ovoj oblasti na globalnom tržištu.

Ko su kompanije koje žele Galeniku?Tri su potencijalna strateška partnera koja bi mogla da najpoznatiju farmaceutsku kuću u Srbiji - Galeniku, nekada najveću na Balkanu, vrate na stare staze uspeha.

Za ponuđenih 25 odsto vlasništva kompanije koja je bila glavni proizvođač lekova u nekadašnjoj Jugoslaviji, zainteresovane su dve kompanije Cadila Pharmaceuticals Limited iz Indije i EMS S.A. iz Brazila i jedan Konzorcijum Frontier Pharma Limited iz Velike Britanije i LLC NPA Petrovax Pharm iz Rusije.

Komisija za sprovođenje postupka strateškog partnerstva za Galeniku odobrila je prijave sva tri ponuđača i sada sledi dostavljanje predloga rang-liste Vladi Srbije.

Vrednost ponuđena na tenderu za četvrtinu Galenike nije manja od sedam miliona evra, a sve kompanije koje su dostavile ponude su prilično velike na nacionalnom nivou, ali se ne mogu nazvati liderima u ovoj oblasti na globalnom tržištu.

Prvi od potencijalnih kupaca dela Galenike jeste kompanija iz Indije Cadila Pharmaceuticals Limited, sa sedištem u Ahmedabadu. Kompanija postoji od 1951, a trenutno proizvodi i prodaje lekove u 85 zemalja sveta.

Njihov fokus je, kako se to naglašava na sajtu kompanije, na inovacijama i istraživanjima u raznim oblastima, a specijalizovani su za istraživanja u 12 oblasti među kojima su lečenje kardiovaskularnih bolesti, antibiotici, antidiabetici, analgetici, imunologija. Na novim dostignućima u ovim oblastima radi 300 naučnika.

Kompanija EMS S.A. je najveća farmaceutska kompanija u Brazilu. Trenutno zapošljava 4.500 radnika, a ima dve fabrike, obe u državi Sao Paolo. EMS sarađuje sa brojnim poznatim kompanijama u ovoj industriji i prisutna je u 30 zemalja sveta. Postoji već 66 godina, a prema podacima iz 2012. imala je prihod od nekih 2,8 milijardi dolara.

Treći zainteresovani ponuđač jeste Konzorcijum u kom su britanski Frontier Pharma Limited i ruski LLC NPA Petrovax Pharm. Kompanija iz Velike Britanije postoji od aprila ove godine i nema mnogo podataka o njoj, osim da je sedište firme u Londonu, kao i da je direktor tridesetjednogodišnji Britanac Kiran Najdo.

S druge strane, njihov partner u ovom poslu je ruska kompanija koja ove godine slavi 20 rođendan, i lider je, kako tvrde na svom sajtu, u farmaceutskoj industriji Rusije, naročito kada je reč o inovativnim rešenjima. Najpoznatiji su po lekovima grippol i polyoxidonium, a za potrebe vakcinacije protiv gripa na nacionalnom nivou pre dve godine napravili su 13,5 miliona vakcina grippol plusa.

Pre tri godine ova kompanija postala je deo Interros grupe, jedne od najvećih investicionih kompanija u Rusiji (metal, infrastruktura, nekretnine, turizam). Interros je bio i glavni finansijer najskupljih Olimpijskih igara u istoriji, Zimskih igara u Sočiju pre dve godine. Procenjuje se da je vrednost imovine ove ruske kompanije nekih 15 milijardi dolara.

Što se tiče Galenike koja postoji već 70 godina i koja je tokom zlatne ere sedamdesetih i osamdesetih bila među najpoznatijim i najvećim kompanijama u ovom delu sveta, za nju problemi počinju devedesetih. Od tada do danas dug Galenike narastao je na više od 20 milijardi dinara. Novih lekova gotovo da nema, ali iako proizvodnja radi, nagomilani dugovi prete da unište ovu kompaniju.

Galenika trenutno ima nešto više od 1.400 zaposlenih, a prema poslednjem finansijskom izveštaju iz 2015, dug kompanije je veći od 17 milijardi dinara. Prihod kompanije u prošloj godini bio je 5,6 milijardi dinara, od toga 5,2 milijarde je od prodaje, a rashodi za isto vreme bili su 5,58 milijardi dinara. Umesto planirane neto dobiti od 1,2 milijarde dinara, Galenika je 2015. završila u minusu od 1,8 milijardi dinara.

Plan države je da se na pet godina u firmu dovede strateški partner koji bi popravio saldo Galenike. Međutim, prema navodima nekih medija, država u slučaju da ovaj tender ne uspe ima i rezervnu opciju, koja podrazumeva otpis većeg dela duga od nekih 130 miliona evra.

Neposredno pre nego što će Komisija proglasiti sve tri ponude uspelim, novi ministar privrede Goran Knežević rekao je da veruje da su ljudi iz administracije prethodnog Ministarstva privrede odabrali najbolji način i da će uskoro biti rešen jedan od gorućih problema, a to je pitanje Galenike.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik