Bugari spremaju kraću verziju "Južnog toka"?

Bez autora
Aug 24 2016

Iako je ruski predsednik izričit da "Južni tok" može da oživi samo ako to odobri Evropska unija, Bugarska se zalaže makar i za skraćenu varijantu tog gasovoda i pod drugim imenom. Sofija 4. i 5. septembra sa predstavnicima Evropske komisije i 17 gasnih kompanija organizuje konferenciju o gradnji gasnog terminala i gasovoda koji bi spojio bugarsku i rusku obalu Crnog mora. Na bugarskoj obali još su brodovi sa cevima i opremom planiranima za gradnju podvodne deonice "Južnog toka".

Bugari spremaju kraću verziju "Južnog toka"?Iako je ruski predsednik izričit da "Južni tok" može da oživi samo ako to odobri Evropska unija, Bugarska se zalaže makar i za skraćenu varijantu tog gasovoda i pod drugim imenom.

Sofija 4. i 5. septembra sa predstavnicima Evropske komisije i 17 gasnih kompanija organizuje konferenciju o gradnji gasnog terminala i gasovoda koji bi spojio bugarsku i rusku obalu Crnog mora.

Na bugarskoj obali još su brodovi sa cevima i opremom planiranima za gradnju podvodne deonice "Južnog toka".

Bugarska vlada je već potvrdila da želi da gradi gasovod "Bugarski tok", koji bi se protezao predviđenom trasom "Južnog toka" ispod Crnog mora do ruske obale. Cilj je da se u Varni napravi gasni terminal – Balkan.

"Pitanje je kojim bi se gasom snabdevao taj gasovod. Iz Azerbejdžana nema, nažalost, gasa da bi išao na sever tim gasovodom. A da li će se izgraditi ili 'Južni tok' do Bugarske ili 'Turski tok' to je još veliko pitanje. Međutim, pri sadašnjim cenama po kojim Rusija isporučuje gas Evropi, gasni terminali su preskupi", kaže Jelica Putniković iz Balkan magazina.

Kako RTS saznaje, zbog efikasnijeg poslovanja "Gasprom" je ugasio odeljenje za projektno poslovodstvo koje se bavilo izgradnjom kopnenog dela gasovoda "Južni tok" u Rusiji jer je ta deonica već izgrađena.

Međutim, preduzeće "Saut Strim transport", koje je osnovano da gradi morski deo "Južnog toka", još radi i trenutno se bavi "Turskim tokom".

"Kada je u pitanju Srbija, ovde je više nego jasno da se radi o velikim geopolitičkim igrama. Mi treba da vidimo šta je ono što je realno, šta je ono što će pre svega Evropska komisija odobriti i u skladu sa tim naći svoju varijantu za budućnost", kaže Vladimir Krulj, profesor Univerziteta u Luvenu.

A Evropska unija insistira da Srbija i Bugarska što pre završe gasovod Dimitrovgrad–Sofija. Opšte je mišljenje da ta gasna konekcija ima smisla samo ako obezbeđuje dotok ruskog gasa iz novog izvora.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik