Raste zaposlenost u Srbiji, najviše zaposlenih u Šumadiji

Bez autora
Aug 31 2016

Republički zavod za statistiku saopštio je danas da je, prema rezultatima Ankete o radnoj snazi, u drugom kvartalu 2016. godine došlo do značajnog povećanja zaposlenosti i smanjenja nezaposlenosti, kako u poređenju sa prethodnim kvartalom, tako i u odnosu na isti kvartal prošle godine. U saopštenju se navodi da stopa aktivnosti za stanovništvo starosti 15 i više godina iznosi 54,1 odsto, pri čemu je ona kod muškaraca 62,7 odsto, a kod žena 46 odsto. Najveća stopa aktivnosti je u regionu Šumadije i zapadne Srbije (55,4 odsto), a zatim u regionu Beograda (55,2 odsto). U regionu Vojvodine ova stopa iznosi 52,8 odsto, dok je najniža u regionu južne i istočne Srbije sa 52,7 odsto. Stopa zaposlenosti za stanovništvo starosti 15 i više godina iznosi 45,9 odsto, pri čemu je kod muškaraca 53,8 odsto, a kod žena 38,5 odsto...

Republički zavod za statistiku saopštio je danas da je, prema rezultatima Ankete o radnoj snazi, u drugom kvartalu 2016. godine došlo do značajnog povećanja zaposlenosti i smanjenja nezaposlenosti, kako u poređenju sa prethodnim kvartalom, tako i u odnosu na isti kvartal prošle godine.

U saopštenju se navodi da stopa aktivnosti za stanovništvo starosti 15 i više godina iznosi 54,1 odsto, pri čemu je ona kod muškaraca 62,7 odsto, a kod žena 46 odsto.

Najveća stopa aktivnosti je u regionu Šumadije i zapadne Srbije (55,4 odsto), a zatim u regionu Beograda (55,2 odsto). U regionu Vojvodine ova stopa iznosi 52,8 odsto, dok je najniža u regionu južne i istočne Srbije sa 52,7 odsto.

Stopa zaposlenosti za stanovništvo starosti 15 i više godina iznosi 45,9 odsto, pri čemu je kod muškaraca 53,8 odsto, a kod žena 38,5 odsto.

Najveća stopa zaposlenosti je u regionu Šumadije i zapadne Srbije (47,3 odsto), a zatim u regionu Beograda (46,7 odsto). U regionu južne i istočne Srbije ova stopa iznosi 44,7 odsto, dok je najniža u regionu Vojvodine sa 44,4 odsto.

Do rasta zaposlenosti došlo je prvenstveno u poljoprivrednim delatnostima, kod stanovništva starijeg od 55 godina, sa nižim i srednjim nivoom obrazovanja, i to uglavnom podrazumeva neformalnu zaposlenost.

S druge strane, zaposlenost se povećala i među mladima. Oni su se uglavnom zaposlili na određeno vreme u sektorima prerađivačka industrija, trgovina na veliko i malo i popravka motornih vozila i stručne, naučne i tehničke delatnosti.

Rast u navedenim delatnostima u skladu je sa podacima o registrovanoj zaposlenosti, koju Republički zavod za statistiku takođe vodi.

Stopa neformalne zaposlenosti povećala se i u poređenju sa prethodnim kvartalom, i u odnosu na isti kvartal prošle godine.

Ova stopa na nivou svih delatnosti iznosi 22,7 odsto, pri čemu dve trećine neformalnog sektora čini zaposlenost u poljoprivrednim delatnostima.

Stopa neformalne zaposlenosti povećala se i u nepoljoprivrednim delatnostima, i iznosi 10,6 odsto.

Stopa nezaposlenosti za stanovništvo starosti 15 i više godina iznosi 15,2 odsto, i to 14,3 odsto za muško i 16,4 odsto za žensko stanovništvo.

Ova stopa je najveća u regionu Vojvodine (15,9 odsto), zatim slede region Beograda (15,3 odsto) i region južne i istočne Srbije (15 odsto), dok je nezaposlenost najmanja u regionu Šumadije i zapadne Srbije (14,6 odsto).

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik