Prijava tekućih računa privrednika bez odlaska na šalter APR-a

Bez autora
Sep 04 2016

Agencija za privredne registre Republike Srbije (APR) saopštila je da privredni subjekti od danas više neće morati da dostavljaju toj agenciji podatke o svojim tekućim računima radi registracije.U saopštenju se navodi da je ukidanje ovog koraka u proceduri za registraciju privrednih subjekata omogućeno na osnovu preuzimanja elektronskih podataka iz Jedinstvenog registra računa Narodne banke Srbije (NBS).

Prijava tekućih računa privrednika bez odlaska na šalter APR-aAgencija za privredne registre Republike Srbije (APR) saopštila je da privredni subjekti od danas više neće morati da dostavljaju toj agenciji podatke o svojim tekućim računima radi registracije.

U saopštenju se navodi da je ukidanje ovog koraka u proceduri za registraciju privrednih subjekata omogućeno na osnovu preuzimanja elektronskih podataka iz Jedinstvenog registra računa Narodne banke Srbije (NBS).

Ova procedura odnosi se na sva privredna društva, preduzetnike i ogranke stranih privrednih društava čiji se podaci vode u Registru privrednih subjekata APR-a, a koji su do sada imali obavezu da nakon osnivanja otvore poslovni račun u komercijalnoj banci i taj podatak, naknadno, prijave APR-u.

Ta obaveza podrazumevala je i prijavu svake promene tekućeg računa, koju će ubuduće APR, automatski, preuzimati od NBS i te podatke ažurirati i objavljivati na svojoj internet stranici.

Elektronska razmena poslovnih podataka između APR-a i Narodne banke Srbije ustanovljena je na osnovu Sporazuma o saradnji potpisanog 2013. godine, a preuzimanje podataka o tekućim račinima predstavlja nastavak ove saradnje.

Sporazumom je definisan pristup i međusobno preuzimanje iz baza podataka koje vodi više državnih organa, u cilju unapređenja servisa i usluga za građane, kao i efikasnijeg obavljanja poslova iz nadležnosti ovih državnih organa.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik