Notari preuzimaju i ostavine

Bez autora
Sep 06 2016

Doživeo sam pravi šok kada sam otišao kod notara jer me je majka, koja živi u inostranstvu, zamolila da joj overim ovlašćenje za prodaju nekretnine. Rekli su mi da će me obična overa koštati 3.960 dinara, plus dodatnih 900 dinara svaka kopija. Poređenja radi, u sudu je overa generalnog punomoćja 605 dinara, ispričao je Slobodan Sapundžić, iz Beograda.Nezadovoljan cenama preporučio je majci da overi punomoć u našoj ambasadi, u Francuskoj, gde živi, jer će tamo proći jeftinije.Usluge naših notara u odnosu na standard građana i plate su preskupe, kaže Sapundžić.

Notari preuzimaju i ostavineDoživeo sam pravi šok kada sam otišao kod notara jer me je majka, koja živi u inostranstvu, zamolila da joj overim ovlašćenje za prodaju nekretnine. Rekli su mi da će me obična overa koštati 3.960 dinara, plus dodatnih 900 dinara svaka kopija. Poređenja radi, u sudu je overa generalnog punomoćja 605 dinara - ispričao nam je Slobodan Sapundžić, iz Beograda.

Nezadovoljan cenama preporučio je majci da overi punomoć u našoj ambasadi, u Francuskoj, gde živi, jer će tamo proći jeftinije.

- Usluge naših notara u odnosu na standard građana i plate su preskupe - kaže Sapundžić.

- U sudu sada možete da overite samo generalno punomoćje, ali ne i za prodaju stana ili njive, i notari koriste svoju poziciju.

Da je overavanje punomoći u sudu bilo jeftinije slaže se i predsednik Javnobeležničke komore Miodrag Đukanović, ali pojašnjava da su sudovi samo overavali papire, a beležnici proveravaju, između ostalog, i to da li je kuća uknjižena.

- Kuću ni na selu ne možete da kupite ispod 5.000 evra, a ar zemlje je minimum 1.500 do 2.000. U poređenju sa tim, 30 evra za punomoćje ne predstavlja toliki problem da bi ljudi odustali od prometa nekretnina - kaže Đukanović.

Promet nepokretnosti je osnovna delatnost beležnika. Njihove nagrade izražene su u bodovima, a jedan bod košta 150 dinara. Overa je 20 bodova. Na to se dodaje još PDV 20 odsto i troškovi za papir i štampanje.

Đukanović ističe da javni beležnici ipak imaju posebnu tarifu za invalide, decu bez roditeljskog staranja i korisnike socijalne pomoći. Njima se usluge umanjuju upola. Za mnoge je, ipak, i to previše.

Osim zbog trgovine nekretninama, građani kod notara najčešće dolaze zbog overe ugovora o poklonu i nasledničkih izjava, da ne bi morali da putuju u BiH ili Hrvatsku, pa čak ni u Kruševac. Dolaze i zbog overa potpisa. Jedan potpis košta 360 dinara.

- Mi smo za ugovore vredne 21-22 miliona dinara za 5.000 jeftiniji nego sud. Oni prostu overu završe za tri minuta na šalteru, a kod nas najkraći posao traje dva sata i odgovaramo svojim potpisom - objašnjava Đukanović.

Od 1. marta 2017. overe svih dokumenata obavljaće se kod beležnika, da bi se sudovi rasteretili. U pitanju su overe o zakupu, overe potpisa, prepisa, kopija, isprava, ovlašćenja, npr. da maloletna deca mogu da putuju u inostranstvo.

Trebalo je i lokalne samouprave da prepuste ovaj deo posla beležnicima do istog datuma, ali ima naznaka da se to neće desiti, delom zbog finansiranja opština, a delom zato što beležnika i dalje nema dovoljno.

I ostavinske rasprave su formalno prešle u ruke beležnika. Tačnije, sud ima mogućnost da konkretnu ostavinsku raspravu kod koje nema spora prosledi notaru. Kako kažu u Javnobeležničkoj komori, u Vojvodini sudovi to mahom i rade, praksa u Srbiji je šarolika, ali u Beogradu, iako je trebalo da počne posle 1. jula, ovo još nije zaživelo.

Zbog astronomskih sudskih taksi, građani u poslednje vreme sve češće odustaju od ostavinskih rasprava, iako im je zbog toga skuplji porez na stan u kome pokojnik više ne živi.

Za prosečan stan - 32.000

Po Đukanovićevim rečima, cene usluga notara kod podele imovine iza pokojnika biće iste kao i kod suda. To znači da će građani za stan prosečne kavdrature i vrednosti, plaćati 180 bodova puta 150 dinara, plus PDV, odnosno 32.400 dinara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik