Svi smo zaduženi po 940 evra

Bez autora
Sep 15 2016

Svaki građanin Srbije, prema poslednjim podacima Udruženja banaka Srbije, duguje bankama 940 evra, ili duplo više nego pre deset godina, kada je počela ekspanzija zaduživanja. Samo za kredite, obaveze iznose 867 evra, dok je za dozvoljeni minus svako dužan po 30 evra, kreditnu karticu 38 evra, a za lizig usluge svega šest evra. U poslednjoj deceniji stanovništvo je sa 401 evra obaveza prema bankama iz godine u godinu gomilalo dugove. Tako je u 2010. godini svaki stanovnik bio duplo zaduženiji, nego u 2006. godini, a onda je trend uzimanja kredita i drugih usluga imao blagi rast, pre svega zbog niskih zarada i ograničenja banaka kada je u pitanju kreditna sposobnost klijenata.

Svi smo zaduženi po 940 evraSvaki građanin Srbije, prema poslednjim podacima Udruženja banaka Srbije, duguje bankama 940 evra, ili duplo više nego pre deset godina, kada je počela ekspanzija zaduživanja. Samo za kredite, obaveze iznose 867 evra, dok je za dozvoljeni minus svako dužan po 30 evra, kreditnu karticu 38 evra, a za lizig usluge svega šest evra.

U poslednjoj deceniji stanovništvo je sa 401 evra obaveza prema bankama iz godine u godinu gomilalo dugove. Tako je u 2010. godini svaki stanovnik bio duplo zaduženiji, nego u 2006. godini, a onda je trend uzimanja kredita i drugih usluga imao blagi rast, pre svega zbog niskih zarada i ograničenja banaka kada je u pitanju kreditna sposobnost klijenata.

- Prema podacima Udruženja banaka Srbije, u proteklih osam meseci je zabeleženo povećanje zaduženosti građana, a najveći udeo u tome imaju gotovinski krediti, sa 12 odsto - rekao je Veroljub Dugalić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije.

- Stanovništvo duguje 767,3 milijarde dinara, od toga najviše za stambene zajmove 380,6 milijardi dinara. Za 1,6 odsto povećani su stambeni krediti, a na to su najviše uticali niža kamatna stopa i pad cena nekretnina.

Građani takođe, u ovoj godini uzimaju i gotovinske i kredite za refinansiranje, koji su porasli za 12 odsto i dostigli su nivo od 248,1 milijarde dinara.

- Uzimanje kredita za refinansiranje starih dugova je dobra praksa, jer građani mogu da dobiju mnogo bolje uslove za otplatu nego što je to bio slučaj ranijih godina - rekao je Dugalić.

- Kamate su znatno niže i sve je više zaduženih u domaćoj valuti, tako da nema izloženosti deviznom riziku.

Ceo Balkan u minusu

Građani Srbije su najmanje zaduženi u regionu. Svaki Crnogorac duguje gotovo 1.600 evra, Hrvat 4.000, a Slovenac 9.000 evra. Zbog velike zaduženosti građana u Hrvatskoj, koji ne mogu da otplaćuju kredite, uvodi se lični bankrot, a već ima interesenata koji bi se odlučili na ovaj korak, jer ne mogu da otplaćuju kredite.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik