U planu ukidanje naknada za firmarine i još stotinu neporeskih nameta

Bez autora
Sep 22 2016

I ove nedelje privrednici su ponovili zahtev Vladi da smanji ili ukine neporeske namete. Postoji skoro 250 neporeskih taksi, a za svaku petu privrednici ne znaju koliko će da plate naredni put. Na to dolazi i još stotinu nameta čija cena varira u zavisnosti od grada i opština. MMF traži od Srbije da te takse ujednači.Iz Vlade obećavaju da će to i da učine. Zakonom o taksama i uvođenje javnog registra značajno bi se smanjio broj neporeskih nameta, rekla je za RTS izvršna direktorka Alijanse za lokalni ekonomski razvoj Violeta Jovanović.

U planu ukidanje naknada za firmarine i još stotinu neporeskih nametaI ove nedelje privrednici su ponovili zahtev Vladi da smanji ili ukine neporeske namete. Postoji skoro 250 neporeskih taksi, a za svaku petu privrednici ne znaju koliko će da plate naredni put. Na to dolazi i još stotinu nameta čija cena varira u zavisnosti od grada i opština. MMF traži od Srbije da te takse ujednači. Iz Vlade obećavaju da će to i da učine. Zakonom o taksama i uvođenje javnog registra značajno bi se smanjio broj neporeskih nameta, rekla je za RTS izvršna direktorka Alijanse za lokalni ekonomski razvoj Violeta Jovanović.

Parafiskalni nameti predstavljaju sva plaćanja građana i privrede prema državi za koja ne dobijaju nikakvo pravo, uslugu ili dobro, ili dobijaju - ali nesrazmerno malo. Studija o parafiskalnim nametima, koju je izradio Naled u saradnji sa USAID BEP projektom, identifikovala je 371 neporesko davanje od čega su najmanje 179 parafiskalni nameti.

"Ovom temom se bavimo već pet godina i imamo konkretna rešenja koja smo predložili Vladi. Grupa parafiskalnih nameta gde iznos naknade nije adekvatan usluzi koja nam se pruža. Predlažemo reformu u pet koraka, pre svega uvođenjem Zakona o taksama i uvođenjem javnog registra", rekla je gostujući u Dnevniku RTS izvršna direktorka Alijanse za lokalni ekonomski razvoj Violeta Jovanović.

Parafiskalni nameti su doprineli da u prošloj godini Srbija izgubi 13.580 malih i srednjih preduzeća i 35.290 preduzetničkih radnji, prema podacima APR-a. Pored toga što teraju preduzeća da se zatvore ili da pređu u sivu ekonomiju, parafiskali predstavljaju jednu od barijera za ulazak na tržište, što znači manje stranih investicija.

"Otpor opština postoji i on je u ovom trenutku prirodan jer to vide kao gubitak sigurnog prihoda od kojeg pune budžet neophodan zbog svih novih nadležnosti koje su opštine dobile. Neke sredine su to zloupotrebili pa su te firmarine višestruko povećale. Ali na kraju sve to plaćaju građani i bitno je da se pokaže kako se to troši", rekla je Violeta Jovanović.

Sada je aktulena i nagradna igra Poreske uprave za prikupljanje fiskalnih računa kako bi se smanjila siva ekonomija.

"To će sigurno doprineti da mi kao građani tražimo fiskalni račun jer neplaćanjem PDV-a građani gube. To utiče na to da li će imati bolju infrastrukturu, domove zdravlja, vrtiće, škole. To je posebno važno i za gradove i opštine koje ćemo takođe podsticati da se takmiče i obezbediti im vredne nagrade", rekla je gostujući na RTS izvršna direktorka Naleda Violeta Jovanović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik