Santorini – dragulj Mediterana

Bez autora
Sep 25 2016

Magično ostrvo, biser Egejskog mora, dragulj Mediterana, raj izvajan vulkanskom lavom... samo su neki od epiteta koji krase jedinstveno grčko ostrvo Santorini, koje je istovremeno najslikovitije, najpopularnije i najposećenije letovalište u Grčkoj. Većina razglednica i turističkih flajera iz Grčke, nose slike upravo ovog ostrva. Po nedavnom izboru britanskog BBC-ja, Santorini je zauzeo prvo mesto na listi najboljih ostrva za putovanja, ispred Balija, ostrva Kejp Breton u Kanadi, Borkaj na Filipinima i Velikog koralnog grebena u Australiji. Prema listama mnogih svetskih portala, Santorini se često navodi i kao najlepše ostrvo sveta!

Santorini – dragulj MediteranaMagično ostrvo, biser Egejskog mora, dragulj Mediterana, raj izvajan vulkanskom lavom... samo su neki od epiteta koji krase jedinstveno grčko ostrvo Santorini, koje je istovremeno najslikovitije, najpopularnije i najposećenije letovalište u Grčkoj.

Većina razglednica i turističkih flajera iz Grčke, nose slike upravo ovog ostrva. Po nedavnom izboru britanskog BBC-ja, Santorini je zauzeo prvo mesto na listi najboljih ostrva za putovanja, ispred Balija, ostrva Kejp Breton u Kanadi, Borkaj na Filipinima i Velikog koralnog grebena u Australiji. Prema listama mnogih svetskih portala, Santorini se često navodi i kao najlepše ostrvo sveta!

Istorija i legende

Ovo vulkansko ostrvo prate i brojne legende vezane za njegov nastanak. Naime, veliki vulkan je eksplodirao 1600. godine p.n.e. i veruje se da je to jedna od najjačih vulkanskih eksplozija ikada, jačine 50 nuklearnih bombi. Naučnici tvrde da je to bila najveća katastrofa u istoriji sveta.

Santorini je bio inspriacija Platonu da piše o čuvenoj Atlantidi. Postoje pretpostavke da se čuvena Atlantida, za kojom čitav svet i danas traga, nalazila upravo na Santoriniju. U prilog ovoj tvrdnji postoje i jaki dokazi da je na Santoriniju živela izuzetno napredna civilizacija za to doba, a da je eksplozija vulkana uzrok njenog naglog nestajanja i uništenja. Smatra se da je nakon vulkanske erupcije, zapadni deo ostrva potonuo u Egejsko more i sa sobom odneo tragove te napredne civilizacije. Atlantida je po Platonu imala oblik koncentričnih krugova, što u potpunosti odgovara nekadašnjem Santoriniju.

Santorini danas

Čak ni aktivni vulkan ne sprečava ogroman broj turista svake godine da posete ovo ostrvo. Zahvaljujući njima, Santorini je u poslednjih 100 godina postao svetski poznato letovalište, sa obiljem ekskluzivnih hotela, restorana, barova i klubova.

Na Santoriniju živi oko 13000 stanovnika, koji se pretežno bave turizmom, ali i uzgajanjem specifične vrste vinove loze, od koje se dobija izuzetno vino - nychteri. Na ostrvu nema izvora slatke vode pa se u u svakodnevnoj upotrebi za piće koristi isključivo flaširana voda.

Ono po čemu je Santorini prepoznatljiv, jesu bele kuće sa plavim prozorima i vratima, izgrađene u klasičnom kikladskom stilu, koje zajedno sa tamnim stenama, plavetnilom mora i zalaskom sunca, proizvode najlepše razglednice i uspomene za pamćenje.

Na ovom ostrvu postoji preko 250 crkava a najčešći razlog tolikom broju jesu pomorci koji su se u prošlosti zavetovali da će izgraditi crkvu ukoliko se sigurno vrate kućama. Takođe, jedna od turističkih atrakcija jeste i jahanje magarca po strmim uličicama. 

Santorini je poznat i po tome što se na ovom ostrvu organizuje ogroman broj venčanja. Legenda kaže da ko se venča na Santoriniju, ostaje zauvek zajedno. Mladenci iz najudaljenijih krajeva sveta dolaze baš ovde kako bi izgovorili sudbonosno “da”, što i ne treba da čudi, jer pored legende, ambijent je idealan za sve romantične duše.
Interesantna je i rečenica gde za Santorini kažu da ima više crkava nego kuća, više vina nego vode, kao i  više magaraca nego ljudi.

Plaže

Plaže na Santoriniju važe za najlepše na Mediteranu. Kristalno čista plava voda, plaže sa crvenim, crnim I belim peskom daju ovom ostrvu specifičan šarm i nude za svakoga po nešto. Zbog svojih tamnih stena i peska, plaže Santorinija privlače više sunca, brže se zagrevaju i duže zadržavaju toplotu.

Plaže Perivolos i Perisa  zajedno čine jednu plažu dugu 7 kilometara. Perisa je jedna od najlepših plaža Santorinija. Poseduje veoma fin, mekan, sitan crni pesak, a iznad plaže se uzdiže planina proroka Ilije. Perivolos je prekriven torpedo peskom, odnosno sitnim kamenčićima. Perivolos važi za mesto dobre zabave i zbog toga je ova plaža uvek puna.

Kamari je odvojen od Perise i Perivolosa malom planinom. Ova plaža je skoro u potpunosti prekrivena crnim kamenjem i jedna je od najpopularnijih na ostrvu. Ono što ovu plažu još čini interesantnom je to što se iza nje nalazi mnoštvo hotela, restorana, barova i klubova, kao i otvoreni bioskop.

Crvena plaža se nalazi u oblasti Akrotiri. Poznata je po divnom crvenom pesku i crvenoj steni koja se iznad nje izdiže, zbog koje je i dobila ovakvo ime. Kombinacija crvene boje stena nastalih od lave i kristalno čiste, plave boje mora daje izuzetan doživljaj ove divne prirode.

Akrakcije i znamenitosti

Ono što svakako treba posetiti na Santoriniju jeste glavni grad Fira. Sagrađen je na ivici Kaldere, sa koje su pruža neverovatan pogled na vulkan. Sa lukom je povezan sa čak 566 stepenika. Fira je moderan grad sa građevinama izgrađenim tokom XIX veka, a turistima je na raspolaganju mnoštvo taverni, restorana, barova, diskoteka, hotela, prodavnica i zlatara.

Na Santoriniju se nalazi i selo Oia, proglašeno za najlepše turističko selo na planeti. Oia se nalazi na samom vrhu ostrva sa zapadne strane, na samoj ivici stene, odakle se pruža najlepši pogled na ostrvo i vulkan.

Ljubitelji istorije, na ovom ostrvu mogu posetiti Arheološki muzej koji se nalazi se u Firi i ima postavke iz Akrotirija i stare Thire. Turisti takođe mogu posetiti i Nacionalni muzej gde je moguće videti orginalne stare vinarije i stare zanate. Jedna od atrakcija jeste i Akrotiri, koiji predstavlja jedinstvenu arheološku celinu gde su na velikom prostoru sačuvani kompletni infrastrukturni delovi nekadašnjeg velikog i bogatog grada.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik