Ambiciozni planovi za razvoj turizma u Srbiji

Bez autora
Sep 27 2016

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić najavio je danas da će već za mesec dana biti usvojena strategija razvoja turizma, naglasivši da su za unapređenje ove privredne grane u Srbiji neophodne strukturne promene. Ljajić je, na svečanoj dodeli najviših priznanja u turizmu – "Turistički cvet", povodom Svetskog dana turizma, poručio da je plan da se u naredne četiri godine broj noćenja turista poveća sa 6,6 miliona na 9,6 miliona, turistički promet sa 2,5 milijarde dolara na 3,7 milijardi, a devizni priliv sa 1,1 milijarde na 2,2 milijarde dolara. Verujem da to možemo da ostvarimo, ali za to su nam potrebne strukturne promene, koje moramo da zajedno sprovedemo, rekao je potpredsednik Vlade. Prema njegovoj oceni, prosečnost nikad nije bila dovoljna da jedna zemlja izađe iz krize i napravi dinamičan rast, već moramo da preskačemo stepenice da bismo imali daleko veći razvoj od proseka u okruženju i da bismo stigli one koji su u tome ispred nas.

Ambiciozni planovi za razvoj turizma u SrbijiPotpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić najavio je danas da će već za mesec dana biti usvojena strategija razvoja turizma, naglasivši da su za unapređenje ove privredne grane u Srbiji neophodne strukturne promene.

Ljajić je, na svečanoj dodeli najviših priznanja u turizmu – "Turistički cvet", povodom Svetskog dana turizma, poručio da je plan da se u naredne četiri godine broj noćenja turista poveća sa 6,6 miliona na 9,6 miliona, turistički promet sa 2,5 milijarde dolara na 3,7 milijardi, a devizni priliv sa 1,1 milijarde na 2,2 milijarde dolara.

Verujem da to možemo da ostvarimo, ali za to su nam potrebne strukturne promene, koje moramo da zajedno sprovedemo, rekao je potpredsednik Vlade.

Prema njegovoj oceni, prosečnost nikad nije bila dovoljna da jedna zemlja izađe iz krize i napravi dinamičan rast, već moramo da preskačemo stepenice da bismo imali daleko veći razvoj od proseka u okruženju i da bismo stigli one koji su u tome ispred nas.

Da bismo to ostvarili potrebno je da imamo jasan plan, pri čemu ćemo strategiju razvoja turizma, nadam se, konačno doneti za mesec dana. U tom strateškom dokumentu su definisani ciljevi čiju će realizaciju svako moći da prati, ali ćemo moći i da sami sebe ocenjujemo na tom planu, naglasio je on.

Ljajić je ukazao na to da pet destinacija – Beograd, Novi Sad, Kopaonik, Zlatibor i Vrnjačka Banja privlače 72 odsto stranih turista, te da je potrebno povećati turističku ponudu i privući inostrane goste i u druga mesta jer imamo mnogo toga da ponudimo.

On je uputio apel lokalnim samoupravama i turističkim organizacijama da kreiraju projekte za koje će resorno ministarstvo pružiti podršku, ali da ono ne može da realizuje ono što je prioritet lokalnih samouprava.

Ubuduće, tamo gde nema ulaganja lokalnih samouprava, nema ni investicija sa naše strane, jer ako vama nije potrebno da ulažete u turistički potencijal, zašto bismo mi to prepoznali kao važan potencijal, upozorio je Ljajić.

On je ujedno podsetio na to da će sledeća godina biti posvećena promociji turističkih potencijala na Dunavu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik