Rast industrijske proizvodnje u augustu za 2,5 posto

Bez autora
Sep 28 2016

Industrijska proizvodnja u Bosni i Hercegovini u augustu ove godine u poređenju s istim mjesecom lani, kalendarski prilagođena, bilježi rast za 2,5 posto.Prema podacima Agencije za statistiku BiH, u augustu ove godine u poređenju s augustom lani industrijska proizvodnja bilježi rast u području 'proizvodnja i snabdijevanje električnom energijom i plinom' za 10,6 posto, u području 'vađenje ruda i kamena' za sedam posto, dok je u prerađivačkoj industriji zabilježen pad za 0,1 posto.

Rast industrijske proizvodnje u augustu za 2,5 postoIndustrijska proizvodnja u Bosni i Hercegovini u augustu ove godine u poređenju s istim mjesecom lani, kalendarski prilagođena, bilježi rast za 2,5 posto.

Prema podacima  Agencije za statistiku BiH, u augustu ove godine u poređenju s augustom lani industrijska proizvodnja bilježi rast u području 'proizvodnja i snabdijevanje električnom energijom i plinom' za 10,6 posto, u području 'vađenje ruda i kamena' za sedam posto, dok je u prerađivačkoj industriji zabilježen pad za 0,1 posto.

Posmatrano po oblastima djelatnosti, u ovom periodu najveći rast zabilježen je u oblastima 'proizvodnja osnovnih farmaceutskih proizvoda i farmaceutskih preparata' (50,9 posto) i 'štampanje i umnožavanje snimljenih zapisa' (36 posto). Najveći pad zabilježen je u oblastima 'proizvodnja ostalih prijevoznih sredstava (77,4 posto) i 'proizvodnja računara, elektronskih i optičkih proizvoda' (45,1 posto).

U  osam mjeseci u odnosu na isti period prošle godine industrijska proizvodnja, kalendarski prilagođena, bilježi rast od od 3,8 posto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik