Potpuno nova Honda "Sivik" spremna za 2017.

Bez autora
Sep 29 2016

Deseta generacija "Sivika" predstavljena je novinarima pre zvanične premijere zakazane za okotbar na sajmu automobila u Parizu. Novi "Sivik" biće duži, širi, niži, i imaće sportsku liniju, oštriju u odnosu na prethodnike. Iako je niži od "devetke" unutrašnjost je prostranija i zapremina prtljažnika je povećana na 427 litara. Enterijer je, takođe, potpuno promenjen. Po prvi put će na komandnoj konzoli, umesto uobičajenih brojčanika, biti postavljen TFT ekran koji će prikazivati podatke o vožnji, multimedijalni saržaj ili navigaciju. Upravljanje muzikom ili navigacijom će biti moguće sa pametnih telefona jer je novi "Sivik" opremljen "Android Auto" i "Apple CarPlay" programima. Uvođenje električne ručne kočnice omogućilo je postavljanje naslona za ruku i stalka za čaše. Uporedo sa regularnim modelom razvijana je i sportska verzija "Tip R".

Potpuno nova Honda "Sivik" spremna za 2017.Deseta generacija "Sivika" predstavljena je novinarima pre zvanične premijere zakazane za okotbar na sajmu automobila u Parizu.

Novi "Sivik" biće duži, širi, niži, i imaće sportsku liniju, oštriju u odnosu na prethodnike. Iako je niži od "devetke" unutrašnjost je prostranija i zapremina prtljažnika je povećana na 427 litara.

Enterijer je, takođe, potpuno promenjen. Po prvi put će na komandnoj konzoli, umesto uobičajenih brojčanika, biti postavljen TFT ekran koji će prikazivati podatke o vožnji, multimedijalni saržaj ili navigaciju. Upravljanje muzikom ili navigacijom će biti moguće sa pametnih telefona jer je novi "Sivik" opremljen "Android Auto" i "Apple CarPlay" programima. Uvođenje električne ručne kočnice omogućilo je postavljanje naslona za ruku i stalka za čaše. Uporedo sa regularnim modelom razvijana je i sportska verzija "Tip R".

Honda je, za početak prodaje, pripremila dva benzinska motora sa turbo ubrizgavanjem. Verzije od jednog i jednog i po litra proizvodiće 127 odnosno 180 konjskih snaga. Dizel motor od 1.6 litara će za novi Sivik biti spreman tek pred kraj 2017.godine.

Generalni direktor Honde Kacuši Inue izjavio je da je, posle Folksvagenovog skandala sa nameštanjem rezultata kontrole izduvnih gasova, kompanija Honda odlučila da se fokusira na hibridne i potpuno električne motore. Tako će se, kao konkurencija Tojoti Prijus, "Sivik" sa hibridnim pogonom pojaviti do kraja sledeće godine.

Početak prodaje je zakazan za januar 2017. a očekivana cena za standardni model je 20 hiljada dolara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik