Mali: Centralizovane javne nabavke uštedele 1,2 milijarde dinara

Bez autora
Sep 29 2016

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je večeras da je Beograd prva lokalna samouprava u Srbiji koja je organizovala centralizovanu službu javnih nabavki i da su za protekle dve godine na taj način ostvarili ukupne uštede od 1,2 milijarde dinara. Broj ponuđača za jednu nabavku porastao je sa 1,8 na 2,6 procenata, rekao je gradonačelnik Beograda na svečanom otvaranju Trećeg interdisciplinarnog simpozijuma o javnim nabavkama, u okviru Međunarodne nedelje javnih nabavki koja se prvi put održava u Beogradu. Prema njegovim rečima, do 2013. godine, pre nego što se krenulo u ovaj postupak, skoro 40 odsto javnih nabavki rađeno je i završavano kroz pregovarački postupak, dok je danas ta praksa prisutna u svega tri procenta.

Mali: Centralizovane javne nabavke uštedele 1,2 milijarde dinaraGradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je večeras da je Beograd prva lokalna samouprava u Srbiji koja je organizovala centralizovanu službu javnih nabavki i da su za protekle dve godine na taj način ostvarili ukupne uštede od 1,2 milijarde dinara.

- Broj ponuđača za jednu nabavku porastao je sa 1,8 na 2,6 procenata - rekao je gradonačelnik Beograda na svečanom otvaranju Trećeg interdisciplinarnog simpozijuma o javnim nabavkama, u okviru Međunarodne nedelje javnih nabavki koja se prvi put održava u Beogradu.

Prema njegovim rečima, do 2013. godine, pre nego što se krenulo u ovaj postupak, skoro 40 odsto javnih nabavki rađeno je i završavano kroz pregovarački postupak, dok je danas ta praksa prisutna u svega tri procenta.

- Na ovaj način smo pokazali da želimo da budemo potpuno transparentni, da štedimo novac, ali i dajemo dobar primer i drugim lokalnim samoupravama u našoj zemlji. Svaka nabavka u Beogradu ide kroz portal javnih nabavki, koja je dostupna svim ponuđačima - ukazao je Mali.

On je poručio da će Agencija za javne nabavke biti na raspolaganju svim učesnicima skupa i izrazio očekivanje da će Grad Beograd od iskustva drugih zemalja i gradova uspeti da unapredi proces javnih nabavki.

Na svečanosti u Starom dvoru, večeras su dekani Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Univerziteta "Tor Vergata" iz Rima, Sima Avramović i Gustavo Piga, potpisali sporazum u oblasti zajedničkog master programa za oblast javnih nabavki.

Svečanosti su prisustvovali ministar finansija Srbije Dušan Vujović, potpredsednik Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Mari En Birken, potpredsednik Privredne komore Srbije Miroslav Miletić, dekan Univerziteta Torvergata Gustavo Piga i dekan Pravnog fakulteta u Beogradu Sima Avramović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik